Hírek

Éppen 50 éve, 1974-ben nyitotta meg kapuit a Szűrcsapó Óvoda

2024. május 16., 22:22

Éppen 50 éve, 1974-ben nyitotta meg kapuit a Szűrcsapó Óvoda, amely az akkoriban épült Derkovits-lakótelep kisgyermekeit fogadta, és fogadja ma is. Pedagógiai programjuk fókuszában a környezeti nevelés áll immár több, mint 30 esztendeje. A kerek jubileumot ma délelőtt ünnepelték meg.

Éppen 50 éve, 1974-ben nyitotta meg kapuit a Szűrcsapó Óvoda

Egykori és jelenlegi óvodavezetők, óvónők, dajkák, szülők körében ünnepelték a Szűrcsapó Óvoda 50. születésnapját.

"Érzem, hogy a te szívedben csodaszép már a virág, köszönöm, hogy itt vagy velem, ettől kerek a világ."

Köszöntőjében a polgármester úgy fogalmazott: az óvoda meghatározó hely, az óvodapedagógusi hivatás csodálatos és felelősségteljes.

Nemény András - polgármester

"Az óvoda az, ami egy életre meghatározza, hogy valaki milyen ember lesz. Meghatározza az a szeretet, amit kapott, az önbizalom, milyen készségeket tudott elsajátítani, amit átélt, megélt, lerakódott saját magában, ami benne van döntéseiben, választásaiban, egész életében."

A jubileum alkalmából Nemény András oklevelet adott át Joó Lajosné óvodavezetőnek, majd a gyerekek verses-dalos műsora következett.

"Isten napocskája, isten napocskája."

Az óvoda saját pedagógiai programmal rendelkezik, amelynek fókuszában 1993 óta a környezeti nevelés áll. Ennek révén az intézmény országos ismertségre tett szert. A kezdeteket elevenítette fel az óvoda korábbi vezetője, akinek kulcsszerepe volt a program kidolgozásában és működtetésében.

Surányiné Palkó Eleonóra - ny. óvodavezető

"Elkezdtünk tudatosan a környezeti neveléssel foglalkozni, hogy az az egész óvodai életet áthassa."

Az óvoda 1974-ben nyitotta meg kapuit, ami nagy segítség volt az akkoriban épült Derkovits-lakótelep fiatal családjai számára. Az intézmény 100 százalékot meghaladó kihasználtsággal működött - idézte fel a múltat az óvodavezető. Megemlékezett az első óvodavezetőről, Galambos Lászlónéról, és köszönetet mondott a mindenkori munkatársaknak, valamint a családoknak is a segítő együttműködésért.

Joó Lajosné - óvodavezető, Szűrcsapó Óvoda

"Az elmúlt 50 év alatt rendszerek, törvények, rendeletek jöttek-mentek. Egy volt biztosan állandó, az óvodai dolgozók hite, tenni akarása, és a legfontosabb, a gyerekek feltétel nélküli szeretete."

A Szűrcsapó Óvodába nyolc vegyes korosztályú csoportjába jelenleg 165 kisgyermek jár.