Hírek

Emlékparkot avattak a hegyháti Olaszfán a holokauszt évfordulója alkalmából

2024. május 14., 18:46

Emlékparkot avattak a hegyháti Olaszfán a holokauszt évfordulója alkalmából. 80 évvel ezelőtt 12 zsidót hurcoltak el a faluból. A megemlékezésen részt vettek leszármazottak és egyházi vezetők is. A közösségi házban megnyílt kiállítás a Szombathelyi Zsidó Hitközség anyagából jött létre.

Emlékparkot avattak a hegyháti Olaszfán a holokauszt évfordulója alkalmából

“ A falu népe szereti, tiszteli a két zsidó családot, közülük soha senki senkit meg nem bántott.”

Az olaszfai közösségi házban kezdődött az emlékezés napra pontosan 80 évvel azután, hogy 1944. május 12-én két családot, összesen 12 embert vittek el a faluból. Az egyikük Wéber Anna volt, lánya, Eleonóra Kanadából érkezett – és most, miközben Kanadában az anyák napját ünneplik, ő édesanyjára az ő szülőfalujában emlékezhetett. Imakönyv az egyik tárgy azon a tárlaton, amely az Olaszfán élt Wéber és Rechnitzer családok mindennapjait idézi meg, Mayer László levéltáros összeállításában nyílt kiállítás a helyi közösségi házban. Emlékmenet vezetett a falu határába: együtt sétáltak a most kialakított emlékparkhoz a helyi emlékezők. Oda, ameddig kísérték 80 évvel ezelőtt barátaik, szomszédaik a falut elhagyni kényszerült családokat.

Darvas István főrabbi, Szombathely rabbija

“Mert ezek a megemlékezések, ezek túlmutatnak a jelentésükön. Ezek azok az építőkockák, amikkel egy olyan jelent és egy olyan jövőt lehet építeni, ami biztonságot ad minden egyes embernek, aki itt él Magyarországon, és ezáltal tudunk érdemeket szerezni a múlt szereplőinek is, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.”

Az olaszfai zsidó családok Vasvárra, aztán Szombathelyre került, majd haláltáborba. Számos történet őrzi emléküket – a mai napig.

Székely János püspök, Szombathelyi Egyházmegye

“Mennyire szép az, hogy itt Olaszfán a gyerekek bejártak a Wéber családhoz, s azt olvasom, hogy még az imádságokat is lassan megtanulták héberül: a szombati imákat a falu gyerekei. Milyen gyönyörű testvériség.”

Olaszfa igyekszik méltón emlékezni: ezt szolgálja a hatalmas színes emlékmű, Balogh Eszter üvegművész munkája, amelynek leleplezése egyben az emlékpark avatása volt.

Fekete Róbert polgármester, Olaszfa

“Ezt az emlékhelyet azért hoztuk létre, hogy örökre megőrizzük az áldozatok emlékét, hogy fényként világítson a világ viharaiban, hogy soha többé senkivel, sehol a világon ne fordulhasson elő hasonló tragédia.”

Mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el az emlékezők az olaszfai holokauszt emlékműnél, aztán kádist, gyászimát vezetett a főrabbi. Az olaszfai holokauszt emlékművet és emlékparkot kormányzati forrás, valamint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány támogatásával alakították ki.