A szombathelyi piacon is a karácsonyi ételek és sütemények alapanyagait keresik most legtöbben. A húsos és halas pultoknál leghosszabb a sor. A hal ára 5 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, a káposzta, a mák és a dió 15-20 forinttal drágább. A háziasszonyok az idei ünnepen is hagyományos ételeket tesznek az asztalra.
Preisinger Kálmánné
"Én a megszokottat sütöm, mákos, diós beigli meg zserbó a dédunokámnak pedig kompót."
Horváth Lászlóné
"Lesz halászlé, nem maradhat el a töltött káposzta és frissen sültek."
Ilyenkor jobban fogy a méz is, a virágméz kilója 1200 forint.
Takács Lászlóné - méhész, őstermelő
"Mézessüti az hozzátartozik, nem maradhat el."
Amelyik standon nem élelmiszert árulnak, ott kisebb a forgalom. Itt például sapkát, sálat, zoknit lehet kapni, ezek gyakran kerülnek a fa alá, mégis alig vásárol valaki - mondja az árus.
Gyarmati Ottóné - pavilon tulajdonos
"TV-be hallom, hogy többet költenek az emberek, hát az biztos, hogy a multiknál csapódik le, mert itt a piacon nem."
A zöldség-gyümölcs és húsáru kereskedők forgalma megmaradt. Ez is mutatja, hogy a vásárlók nem szívesen spórolnak a karácsonyi ételeken.