Hírek

Elkezdődtek az érettségi vizsgák országszerte

2024. május 06., 15:22

Elkezdődtek az érettségi vizsgák országszerte. Idén több, mint 112 ezer diák ad számot tudásáról a négy alap tantárgyból. Magyarból több, mint 73 ezren vizsgáznak, legtöbben középszinten. A Bolyai Gimnáziumban közel 100 diák töltötte ki a feladatlapot hétfőn.

Elkezdődtek az érettségi vizsgák országszerte

Nagy volt az izgalom a Bolyai Gimnáziumban ma reggel. 95-en közép-, 14-en emelt szintű magyar érettségit tettek. Hét tantermet jelöltek ki a vizsgára. Idén a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint kérik számon a diákokat, így a feladatlapok az előző évekhez képest másképp épülnek fel.

Papp Tibor - igazgató, Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

“Nagy várakozás előzte meg ezt az érettségi időszakot, hiszen ugye a NAT 2020 alapján az alapérettségi tantárgyakból: magyarból, matematikából, történelemből most vizsgáznak először a diákok. Nyilván voltak már olyan érettségi vizsgák: digitális kultúra, földrajz, esetleg kémia amiből már előrehozottan újtipusú érettségivizsgákat tettek, dehát a főbb tantárgyaknak az idei az igazán komoly megmérettetés.”

Az új rendszer nehezítette a diákok felkészülését, de a tanárok különböző eszközökkel próbálták segíteni a tanulókat.

Pankotai Benedek

“Így osztályszinten mi megvettünk egy felkészítőkönyvet, és személy szerint nekem az nagyon sokat segített.”

A magyar írásbeli érettségiben szerepelt idén irodalmi műveltségi teszt és több memoriter is. Feltűnt Leczo Bence Tekercsek, kódexek, átkok – történetek a könyvek születéséről című írása, az Antigoné és Ady Endre-mű is. A végzősöknek Karinthy Frigyes - Az olasz fagylaltos című novelláját kellett elemezniük.

Horváth Csongor

“Hát nem sikerült rosszul, felkészültnek éreztem magam, főleg a műveltségi tesztnél, szerintem az jól sikerült, a novellaelemzés is, úgy érzem, a szövegértésben voltak kérdések, amik így nem voltak annyira egyértelműek, de szerintem jól sikerült összességében.”

Holnap matematikával folytatódnak az írásbeli vizsgák, szerdán történelemből, csütörtökön idegen nyelvből érettségiznek a diákok. A szóbeli vizsgák június 17-én kezdődnek.