Termékbemutatóval, kiállítással várták az érdeklődőket pénteken délelőtt a Vásárcsarnokban. Felidézték azokat a piaci termékeket, amelyek ma már nem, vagy csak elvétve kaphatók, ehhez pedig az árusokat is segítségül hívták.
Novák Edina - kommunikációs igazgató, AGORA
“Nagyon izgalmas mondatok hangzottak el, például a 40 évvel ezelőtt a piacon áruló és még ma is jelenlévő piaci árustól olyan mondatokat hallhatnak, olvashatnak, láthatnak az érdeklődők, hogy például annak idején még az élő állatot, a csirkét, a libát vittük a piacra, ma már ez elképzelhetetlen, hogy megvásárolják, mert, hogy nincs ki megfossza vagy megpucolja a csirkét vagy a libát, de a hecsedli lekvár, a csipkebogyós lekvár elkészítésének a titkát is egyre kevesebben ismerik.”
A Vásárcsarnok kiállításain is visszaidézhették a múltat a látogatók.
Jakab Istvánné
“Mindent megnéztem, akkor volt ott a civil szervezetek, a Szent Martinius civil szervezet, nagyon szép kiálltásuk volt képeslapokból meg minden ilyen kis régi dolgokból, az nagyon színvonalas volt.”
Vasi dödöllét, forralt bort, és mézeskalácsot is lehetett kóstolni. A dödöllét Lancsák Károly készítette, aki a receptet is elárulta. Érdemes igazi paraszt sárgakrumplit használni, aminek magas a keményítőtartalma. Vékony karikára vágjuk, és feltesszük főni annyi vízben, hogy az éppen ellepje. Ha megfőtt, krumplinyomóval összetörjük.
Lancsák Károly - séf
"Bőséggel megsózzuk, mikor azt gondolnád, hogy sós a leve, na akkor lesz jó. Fél kg burgonyához 1 kg lisztet és körülbelül ezek az arányok. És az a lényeg, hogy egyben kell beleönteni. Amikor már olyan, mint a búzadara, pötyög, pötyög, pötyög, akkor kell beleönteni egyben a lisztet. Ha egy mód van rá, meg is lehet pirítani ezt a lisztet, berakni a sütőbe és megmelengetni. Át kell dolgozni egy jó erős fakanállal, és amikor olyan lesz, ha azt gondolod, hogy száraz, akkor kettőt-hármat keverni kell rajta, és akkor egy egyveleg lesz, tehát ilyen lesz."
Ezután csak annyi dolgunk van, hogy pirított hagymán átforgatjuk.
A programon a gyerekeknek is kedveskedtek. Óvodás csoportok hallhattak előadásokat egészséges életmódról, és még azt is megnézhették, hogyan készülnek a szebbnél szebb mézeskalácsminták. A finomságokból kóstolhattak is. Továbbá ezen a napon szerveztek szakmai találkozót a megyeszékhelyeken működő vásárcsarnokok vezetői számára, ahol tapasztalatot cserélhettek.
A rendezvény a Szombathelyi Vásárcsarnok és az AGORA együttműködésével, európai uniós támogatással valósult meg.