Hírek

Életút parkot avattak Sében

2024. október 15., 16:30

Életút parkot avattak szombaton Sében, a temető melletti területen. Grafikákkal és gondolatébresztő elmélkedésekkel kiegészített faragott stációk jelenítik meg az élet tíz fontos állomását a bölcsőtől a koporsóig.

Életút parkot avattak Sében

Séi zenészek adták elő a falu himnuszát az átadó ünnepség nyitányaként, majd Nagy Róbert polgármester köszönte meg az adományozóknak és az önkénteseknek a park létrejöttét.

Nagy Róbert - polgármester
"Ez egy találkozási pont, amely lehetőséget biztosít, hogy a falunk közössége tovább erősödjön. A más településekről a temetőbe érkezőknek is lehetőséget ad, hogy meditáljanak, végiggondolják az életüket."

Sé díszpolgára, Csider Sándor költő-tanár külön erre az alkalomra írt, Mióta elmentek című versét szavalta el.

"Mióta elmentek, másként követi egymást minden pillanat. Másként világít a Hold, másként süt a nap."

A temető melletti zöldterület hasznosítására az évtizedek alatt számos terv született, hosszas előkészítést követően sikerült megtalálni a legideálisabb megoldást - fogalmazott az ötletgazda, Pezenhófer György.

"Én azt gondolom, kijelenthetjük: értéket hoztunk létre."

Az Életút parkban a bölcsőtől a koporsóig az élet tíz fordulópontját jelenítik meg a faragott stációk, melyek Harasztovics Róbert keze munkái.

Harasztovics Róbert - fafaragó, a népművészet ifjú mestere
"Igyekeztem a különböző motívumokkal, a születésnél a bölcsővel és az élet különböző szakaszaiban ezekkel a népi motívumokkal, virágmintákkal a boldogságot, az élet örömét megjeleníteni, a párválasztást kis madárkákkal, szerelmes madarakkal, ahogy a népművészet megjeleníti."

Az oszlopokon akár egy nyitott könyv, Simon András grafikus rajzai és gondolatai jelennek meg. A művész idén márciusban hunyt el, ez volt az egyik utolsó munkája.

Pezenhófer György
"Az Életút remélhetőleg egy találkozási pont lesz, ahol sétálni, beszélgetni lehet, ahol el lehet elmélkedni kicsit egyedül is a mindennapjainkról, a velünk élőkről és talán ez kicsit elmélyíti, összehozza és segíti a közösséget."

"Itt a szívem, száraz kút."

Az ünnepségen a Brenner- és a Salkaházi Sára-iskola diákjai közösen adták elő az Itt a szívem című dalt, majd a parkot ökumenikus szertartás keretében áldotta meg Jakab Bálint református, Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész, valamint Haller László séi plébános.

"Áldd meg és szenteld meg ezt az életút parkot, mely figyelmeztet bennünket földi életünkre, a tőled kapott lehetőségeinkre és felelősségünkre."

A park az idén 25 éves Örökségünk Alapítvány kezdeményezésére valósult meg, amelynek legfőbb célja az értékteremtés, az elődök által létrehozott hagyományok ápolása.