„Ez a házi hagyományos parasztsonka, ami csontos sertéscombból készül. A leghosszabb ideig ezt a terméket érleljük és pácoljuk, utána a szívsonka, ami csont nélküli combból készül, majd a darabolt sonka, ami a szívsonkának egy kisebb változata, füstölt hátsócsülök, kötözött füstölt lapocka csont nélkül, illetve az angol szalonna.”
A húsvéti gasztronómia idei főszereplőit mutatja Kováts Tamás. Vas megye legnagyobb, körmendi húsüzemében már hetek óta készítik az ünnepi asztalra valót. Ilyenkor ötször annyi füstölt árut gyártanak, mint egyébként.
Kováts Tamás – ügyvezető igazgató helyettes, Babati és Társa Kft.
„Az utóbbi években az a tapasztalat, hogy abszolút a hagyományos technológiával készült termékeket keresik a fogyasztók. Nem szeretik a gyorspácolt, gyorsérlelt termékeket, illetve nagyon fontos a fogyasztóink számára az, hogy magyar sertésből készüljön, illetve magyar alapanyagból.”
A hagyományos készítési technológia több hétig tart, már februárban sóba kerültek a húsok, a fűszeres pác után pedig a füstölőbe. A vállalat mintegy 150 embernek ad munkát. Ilyenkor igazi nagyüzem van. A húsvéti ünnepi asztal alapvető kellékeit több megye városaiba, természetesen Szombathelyre is szállítják. Ebben a belvárosi boltban már megkezdődött a roham a sonkáért.
Sáfrányos András – boltvezető
„Nálunk már beindult két hete a füstölt áruk iránti érdeklődés. Amit a legjobban keresnek és visznek a vásárlók, az a hagyományos technológiával készült termékeink, a parasztlapocka, sonka, sódér és a csontos csülök, illetve a tarja.”
A legfőbb szempont, hogy finom legyen, hiszen az ünnepi asztalra csak ilyen étel kerülhet.
Tóth Terézia
„A szívsonka, egyrészt mert jól nézett ki külsőre, meg hallottam, hogy az finom, a szomszédasszonyom tavaly olyat vett, és ezért, ennyi!”
Takács Józsefné
„Hát tudom, hogy náluk jó van, és azért. Száraz legyen és sonka.”
Húsvétig már csak néhány nap van hátra. Sokan már korábban beszerezték a hagyományos ételek alapanyagát. A boltban arra számítanak, hogy a következő napokban az eddiginél is többen keresik majd a sonkát. Az utánpótlás folyamatosan érkezik.
Hírek
Egyre többen keresik a hagyományosan készített sonkát a gyorspácoltak helyett
Ez az eljárás sokkal hosszabb, hiszen 1-2 nap helyett több hétig is eltart. Ennek megfelelően az ára is magasabb az ilyen termékeknek, mégis inkább a jó minőség a legfőbb szempont. A húsvéti ünnepi asztalra valószínűleg minden magyar háztartásban kerül sonka. A kereskedők már hetek óta tapasztalják a megnövekedett igényt, de valószínűleg az utolsó napokban lesz a legnagyobb roham a boltokban.