Hírek

Disznótoros mulatsággal búcsúztatták a farsangot szombaton Gencsapátiban

2023. február 21., 16:54

Disznótoros mulatsággal búcsúztatták a farsangot szombaton Gencsapátiban. A helyi családok a művelődési ház udvarán tekinthettek be a disznóölés és a húsfeldolgozás folyamataiba, a kész ételeket pedig meg is kóstolhatták. A gyerekeknek hagyományos farsangi zsúrral készültek. A jelmezes felvonulás után díjazták is a maskarákat.

Disznótoros mulatsággal búcsúztatták a farsangot szombaton Gencsapátiban

Népzenével, farsangi hangulattal, disznótorossal várták a helyieket a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár udvarán.

Puhr Dániel
Mi már második alkalommal érkeztünk ki, tavaly is kint voltunk, akkor kicsit hidegebb volt, de ez sem vette el a kedvünket, és hát mivel helyiek vagyunk, jöttünk, és megnézzük, hogy hogyan folyik egy disznóölés, miként készülnek el az ételek, meg hát szeretném, ha a gyermekünk is látná, hogy nemcsak úgy terem minden a boltban, hanem hogy készítik el ezt.

Gencsapátiban már hagyománnyá vált, hogy disznótoros mulatsággal búcsúztatják a farsangot. Nem csak kóstolni lehetett, de az érdeklődők megismerhették, hogyan zajlik egy tradicionális disznóölés. Az érdeklődők nyomon követhették a disznóvágás és a húsfeldolgozás folyamatát, akár részt is vehettek a munkában. A programot idén a gencsapáti önkormányzat, a művelődési ház és a Kan-Ászok böllércsapat közös összefogással szervezte. Célja a közösség építése. 

Varga Albin - igazgató, Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár
Voltak érdeklődőink természetesen itt reggel is, amikor maga a disznóölés, disznóvágás zajlott, meg hát szeretnénk a gyerekeknek főleg, és volt tényleg gyermek is, aki nagyon-nagyon szerett volnak ebben részt venni, megmutatni, hogy hogy is van ez, hogy is volt régen, és hát feldolgozzuk aztán megesszük. Mindenkit meghívtunk erre, hogy jöjjön, így folyamatában, ahogy készülnek az étkek, meg lehet mindent kóstolni a sült hústól, a hurkától a májig.

A felállított sátor egyik felében folyt a friss disznóhús feldolgozása, a másik részében pedig süteményeket és a már elkészült ételeket lehetett megkóstolni zeneszó mellett. A sátor előtt kondérokban kövesztették a szalonnát, sült a töpörtyű, és a többi finomság.

Udvarhelyi Zsolt - szakács
A disznótoros káposzta az egyik alapfeltétele a disznóvágásnak. Mi most külön csináljuk, elvileg egyben kellene az egészet, de mi nagy tételben dolgozunk, tehát akkor egyik felében megcsináljuk a káposztás, másik felében megcsináljuk hozzá a húst, és ebből csinálunk egy disznótoros káposztát. Van még egy kuriózum, egy érdekesség, ez pedig a körömpörkölt, ezt mindenhol nem csinálják. Nálunk szokás itt a faluban már 3 éve. Elvárás, mondhatnám lassan.

A farsang végi mulatság egész nap zajlott, néhányan már a délelőtti órákban táncra perdültek.