Hírek

Családi délutánt tartottak a Madarak és fák napja alkalmából a Vasi Skanzenben

2024. május 13., 18:46

Családi délutánt tartottak a Madarak és fák napja alkalmából szombaton a Vasi Skanzenben. A szabadtéri aktivitásokat is kínáló rendezvényen kiállítás nyílt: Gál Jenő szombathelyi fotós madarakat bemutató képeit a falumúzeum madaras díszítésű tárgyaival együtt lehet megtekinteni.

Családi délutánt tartottak a Madarak és fák napja alkalmából a Vasi Skanzenben

A madarak és fák napjának célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének elmélyítése. A Vasi Skanzenben szabadtéri játékokkal és kézműves foglalkozással várták a gyerekeket.

Németh Nóra

“Ilyen vannak ilyen színes lapok, ilyen virágmintás, volt egy sablon, amit átrajzoltam, kivágtam, választottam még hozzá a szárnyához, a lábához, és a szeméhez ilyen mintát, azt ilyen fehér lapból, a tulipánokat ilyen nyomóval, több színből, és ráragasztottam.”

Gál Jenő már 18 éve fotóz madarakat. Ez idő alatt csak a falumúzeum területén 51 madárfajt sikerült lencsevégre kapnia. Képeiből most kamarakiállítás nyílt.

Kmellár Viktória - intézményvezető, Vasi Skanzen

“A kiállításhoz ugye Gál Jenő adott nekünk, adományozott az év elején több, mint 4000 fotót - az elmúlt több, mint 10 évben nálunk készített fotói közül -, és ezek közül a madarakat választottuk ki. A kiállításban pedig a gyűjteményünkben található olyan tárgyakat mutatjuk be, amelyeken valamilyen módon megjelennek a madarak.”

A kiállítás nyitórendezvényén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának képviseletében Koszorús Péter méltatta az alkotásokat, majd Gál Jenő osztotta meg gondolatait a fotókról, és a madarakról.

Gál Jenő - amatőr fényképész

“Magam sem tudom meghatározni, hogy mi indított engem azon, hogy a madarak fotózásával foglalkozzam. Ez jött egyik pillanatról a másikra, és azóta őrületes szenvedéllyel hódolok ennek a madárfotózásnak”

A kiállított 20 képen 16 féle madár látható. A tárlat november 10-ig látogatható.