Hírek

Bűnmegelőzésről az óvodában

2010. április 14., 14:13

A környezet megóvására, a veszélyhelyzetek elkerülésére hívja fel az óvodások figyelmét az a bűnmegelőzési program, amelyet a Vas megyei Rendőr-főkapitányság indított tavaly. A MegÓvLak program mai foglalkozásán az idegenekkel szembeni viselkedésről tájékoztatták a kicsiket.

Bűnmegelőzésről az óvodában


Németh Andrea százados a Losonc utcai óvoda nagycsoportosaival beszélgetett ma délelőtt. A gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg olyan hétköznapi helyzetekkel, amelyek velük is bármikor megtörténhetnek.

A Megóvlak programot tavaly ősszel indította a megyei főkapitányság. A rendőrség munkatársai általános- és középiskolákban már régóta tartanak bűnmegelőzési foglakozásokat, azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: célszerű már az óvodás korosztályt is megimertetni játékos formában az előforduló vészhelyzetekkel.

Németh Andrea - százados, Vas megyei Rendőr-főkapitányság
"Szeretnénk elkerülni, hogy áldozattá váljanak, felhívjuk a figyelmet a veszélyekre, amik otthon, az utcán vagy bárhol érhetik őket."

A rendőrség munkatársai kiscsoportos foglalkozások keretében dolgozzák fel a témákat. A témavezetők  ősszel és tavasszal is két-két alkalommal találkoztak a gyerekekkel. A Losonc utcai óvodán kívül egyelőre még csak két helyen, a Weöres Sándor és a Szűrcsapó utcai óvodában vannak hasonló foglalkozások, bár igény lenne a többi intézmény részéről is.

Balassáné Nagy Andrea - intézményvezető, Losonc utcai Óvoda 
"A rendőrséggel régóta szoros a kapcsolatunk, részt vesznek az autómentes napunk szervezésében, úgyhogy a gyerekektől nem áll távol ez a tevékenység."

Az óvodában hat csoport működik, 170 gyerekkel. A foglalkozásokon az óvónők nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre és a külső világ minél alaposabb megismerésére. A Megóvlak programnak is nagy a sikere, a pedagógusok szerint a kicsik azonnal beépítik napi életükbe a hallott információkat.