Hírek

Bolyais diák a biológiai olimpián

2010. március 09., 15:12
Szombathelyi tagja is van az idei nemzetközi biológiai diákolimpiára utazó magyar csapatnak. A versenyt nyáron Koreában rendezik, Magyarország most vesz részt először a vetélkedőn. Novinszky Péter a Bolyai-iskola diákjaként vívta ki a részvétel jogát.
Bolyais diák a biológiai olimpián


Már az érettségire és a felvételire készülnek a Bolyai-iskola végzősei a délutáni biológia órán. Novinszky Péter számára azonban egyéb feladatokat is hozott az idei tanév. Társával, Lorencz Péterrel és Pásti Grétával együtt rész vett a nemzetközi biológiai diákolimpia válogató versenyein. A hosszú kiválasztóversenyek után végül egy budapesti és két szegedi társával együtt bekerült az utazó csapatba.

Baranyai József - biológiatanár
"Jó a problémamegoldó gondolkodása. Ezen azt értem, hogy megadunk minden infót, csak találjon ki belőle mindent. Ő jól tud kombinálni."

Péter a családból hozta a biológia szeretetét, hiszen szülei orvosok és ő is erre a pályára készül. A nemzetközi diákolimpia válogatóversenyei október óta zajlottak. A legjobbak hétvégente Szegedre utaztak, az ottani egyetemen zajlott a felkészítés.

A legjobb 25 versenyző között ott volt a három szombathelyi diák, a négyfős utazó csapatba azonban csak Péter került be. Azt mondja, főleg az állattan és az anatómia érdekli. Korábban is voltak jó eredményei, tavaly 20. lett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen.

Novinszky Péter - 12.b Bolyai iskola
"Tényleg ez egy nagy lehetőség, szeretném kihasználni. Úgyhogy a következő hónapok kemény munkával fognak telni, ha már idáig eljutottam, valamit mutatni is kell."

A Biológiai Diákolimpiát idén júliusban Dél-Koreában rendezik. Ez már a 21. ilyen verseny lesz, a tavalyin Japánban 55 ország 220 versenyzője vett részt. Magyar csapat most utazik először a megmérettetésre.