Hírek

Böllérverseny

2016. február 16., 15:42

Február 20-án ismét kitárulnak Lukácsházán, a Csömötei szőlőhegy pincéi. A III. térségi Böllérversenyen 15 település csapatai mérik össze szakmai és vendéglátói tudásukat. A 15 pincés-kemencés helyszínen 15 disznót dolgoznak fel, és készítik el a hagyományos, toros ételeket, amelyeknek kóstolására hívják a szombathelyieket is.

Böllérverseny

Ilyen ételek készülnek február 20-án is a Csömötei szőlőhegy kemencéiben. A lukácsházi szervezők sajtótájékoztatón ismertették a böllérverseny és gasztronómiai fesztivál részleteit.

"Nagyon fontos a vendéglátás számunkra!"

Lukácsháza III. alkalommal rendezi meg a térségi böllérversenyt, amelynek minden évben több résztvevője van. A rendezvényhez nemcsak a Szombathely vonzáskörzetébe tartozó, hanem a megye távolabbi települései is csatlakoztak, sőt a gasztronómiai fesztivál idén nemzetközivé bővült.

Virág János polgármester, Lukácsháza
Tavaly 14 versengő csapat volt, idén 16 versengő csapatunk lesz. Mivel az erdélyi testvértelepülésünk, Csíkkozmás is képviselteti magát, ezért ő Lukácsházával közösen egy csapatot alkotva ők is részt vesznek ebben az egész napos gasztronómiai fesztiválban.

A program szombaton reggel 6-kor kezdődik. A Biotájház udvarán 15 település csapata 15, egyenként 120 kilogrammos disznót vág le, a feldolgozásuk és az ételek készítése már a szőlőhegy pincés-kemencés helyszínein történik. A cél a hagyományok felelevenítése és a térségi összefogás erősítése. Az 1100 lakosú falu több ezer vendéget vár a programra.

Jónás Zsigmondné elnök, Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete
Minden évben többet és többet vállalunk, zömében a Borbarát Hölgyek a kemencék mellett lesznek mint gazdák, hiszen nekik van kemencéjük. Kevesen vagyunk, akik ezen kívül még tudunk segíteni az önkormányzatnak és a rendezvénynek.

Zsűri pontozza a böllérek szakmai munkáját, a hagyományos módszerek alkalmazását, a vendéglátást, a településmarketinget és természetesen az ételeket is. Véres és májashurkát, kolbászt, toroskáposztát, pecsenyét, és valamilyen kemencés finomságot kell készíteniük a csapatoknak. Ez a térkép mutatja a szőlőhegy pincés-kemencés helyszíneit, amelyek a gasztronómiai kirándulás állomásai egyben.