Hírek

Betakarították már a japán szilvát a Vashegyen

2024. augusztus 28., 08:16

Betakarították már a japán szilvát a Vashegyen, rekord termést hozott ez a fajta, és szedik már a többit is. A szokottnál korábbi gyümölcsszüret a fagymentes kora tavasznak és a meleg nyárnak köszönhető.

Betakarították már a japán szilvát a Vashegyen

Hatalmas fürtökben lóg a szilva a fákon ebben a vashegyi gyümölcsösben, alig bírják el az ágak a terhet. A fagymentes kora tavaszi hetek és a meleg nyári időszak rekord termést ígér a kiskertek és üzemi ültetvények tulajdonosainak. Az alma mellett a szilvát is a vártnál előbb kezdhették szüretelni a gazdák.

Árva Pál - gazdálkodó
- Jóval előbb indultak a biológiai folyamatok, korán volt a kihajtás. Próbálkoztunk mi is vele, hogy milyen hatása lehet, de érdekes módon amik idáig mindig elfagytak - például a japán szilvát is termelünk - mindig elfagyott, idén rekord termést adott, tehát nagyon érdekes volt a idén a szórás.

Az őrség területén sok családi gazdaság található, amelyek ültetvényein sokfajta szilvát termesztenek, a szilvaszüret már júliusban megkezdődött  és típustól függően október végéig tartanak a munkák. 

Árva Pál - gazdálkodó
- Gyümölcs szempontjából úgy gondolom, hogy az idei év az rendkívülinek mondható - a tavalyihoz képest legalább, mert tavaly egy szem gyümölcsünk nem volt. Szilvából egyáltalán nem volt, alma is hellyel-közzel. Tehát a fagy az megszelektálta. Ilyenkor ugye az szokott történni, hogy az energia az a rügy berakódásra, termék differenciálódásra megy és csodák csodájára az idén hatalmas termések vannak. Szilvából is, almából is úgy gondolom, hogy az átlagosnál jobban állunk.

A termésért alaposan meg kell dolgoznia a gazdáknak, hiszen az időjárás mellett a különböző betegségek és rovarok ellen is fel kell készülniük. A szokatlanul száraz nyári hetekben már megjelentek a madarak, a vaddisznók, amelyek előszeretettel dézsmálják a szilvát. A magas beltartalma miatt a csonthéjasok között az egyik legegészségesebb gyümölcs. Könnyű feldolgozhatósága miatt előszeretettel készítenek belőle lekvárt, szörpöt, befőttet és pálinkát is. A köztudatban tévesen a legtöbben a szilvára mostoha gyümölcsként tekintenek, friss fogyasztásnál egyre kevesebben választják a boltokban. 
A szakértők szerint jövőre visszafogottabb lesz a termés, mert az idén az energia érezhetően a termésre ment és nem a rügyek differenciálódására. Ennek köszönhető, hogy a szilvatermés évről-évre hullámzó eredményt mutat.