Hírek

Berzsenyi-emléknap a jubileum jegyében

2010. április 14., 15:19
Idén 50 éves a szombathelyi felsőoktatás. Az alkalomra ünnepi rendezvénysorozattal készült a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja. A mai Berzsenyi-emléknap is a jubileum jegyében telt. A vendégek között ott voltak a maribori és a volgográdi egyetem vezetői is.
Berzsenyi-emléknap a jubileum jegyében


Koszorúzással kezdődött az ünnepség. Az "A" épület aulájában az egyetem vezetői, a város és a megye képviselői, a HÖK tagjai és öregdiákok helyezték el koszorúikat Berzsenyi Dániel emléktáblájánál. 1990 óta minden évben ilyenkor tartják az egykori névadó emléknapját, amelyhez hagyományosan kari napok, konferenciák, diáknapok kapcsolódnak.

Idén a szombathelyi felsőoktatás 50 éves jubileuma teszi ünnepélyesebbé az emlékezést. A Savaria Egyetemi Központ elnöke beszédében kiemelte: az 1959. szeptember 1-jén 18 oktatóval és 62 nappali tagozatos hallgatóval indult el az intézmény.

Prof. dr. Gadányi Károly - elnök-rektorhelyettes, NymE-SEK
"50 év a világ történelmében nem nagy idő, állandóan bizonyítani kellett, hogy a nálunk végzett több tízezer hallgató megfelelő képzést kapott."

Fél évszázad alatt majdnem 30 ezren diplomáztak az intézményben. Az induláskor még csak egyszakos tanítóképzés volt itt, mára három kar, doktori iskola és számos mesterszak szolgálja a fiatalok képzését. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell emlékezni az intézmény zalaegerszegi, pápai és kőszegi jogelődeiről is.

Prof. dr. Faragó Sándor - rektor, Nyugat-magyarországi Egyetem
"Ők teremtették meg annak a szellemiségnek az alapjait, ami 50 év óta szintetizálódott itt Szombathelyen."

Az ünnepi műsor zárásaként kitüntetéseket vehettek át az egyetem dolgozói és több hallgatója. A jubileumi rendezvénysorozat holnap öregdiák találkozóval folytatódik.