Hírek

Berobbant az eperszezon

2024. május 15., 18:46

Berobbant az eperszezon - a jó időnek köszönhetően a korábbi évekhez képest előbb indulhatott el a “Szedd magad” akció. A termelők hosszú és termékeny szezonra számítanak. A földeken szedett eper kilója 900 és 1500 forint között mozog az idén.

Berobbant az eperszezon

Múlt pénteken már elkezdődtek a szedd magad akciók a városkörnyéki földeken. Az idei termés mennyiségben és minőségben is jobb a tavalyinál, ugyanis nem volt olyan mértékű fagy, ami problémát okozott volna. Az eső sem bántotta az epret.

Szalainé Rácz Adél - őstermelő

“Az eddig rekordunk a szüret kezdetét illetően május 16 volt, ezt most megdöntöttük. Nagyon korán kezdtünk, ilyen korán még soha, köszönhetően a májusi-áprilisi melegeknek, viszont mivel nagyon kellemes 20-25 fokok vannak, ezért arra számítunk hogy júni közepéig eltart a szezon, úgyhogy egy jó négy-öt hetes hosszú szezonra, érési szezonra számítunk.”

A régi Tücsökmajor területén közel két hektáron lehet epret szedni. Sokan érkeznek kosarakkal, vödrökkel, hogy aztán teleszedjék őket friss, édes szamócával. Már az első napokban is sokan voltak, az eső sem ijesztette el az embereket. Az eper-ültetvényeken beszerzett gyümölcs kilója idén 900 és 1500 forint között mozog. A szombathelyiek előszeretettel csatlakoznak a szedd magad akciókhoz.

Wallnerné Gót Fatime

“Itt biztos hogy friss itt tudom hogy honnan jött és egyébként jobb az íze is.”

Az epret elsősorban fogyasztásra szedik, de lekvárt, szörpöt is készítenek belőle.

Milos Mónika

“Közel 9 kilót szedtem, olyan 40 perc alatt. Lekvár lesz.”

Wallnerné Gót Fatime

“Közel 5 kilót szedtünk, ez az első menet. Mire használjuk? A főtevékenység az látszik, egyébként majd főzök be, meg folyamatosan jövünk majd, itt lakunk nem messze.”

A “szedd magad” akciók népszerűsége évről évre nő, Szombathely környékén több ültetvény is várja a friss földi eper kedvelőit.