Hírek

Bemutatták a Híres Szombathelyi Nők könyvsorozat utolsó kötetét

2024. augusztus 02., 15:49

Bemutatták a Híres Szombathelyi Nők könyvsorozat utolsó kötetét, mely ezúttal Trombitás Erzsébetről, a Szombathelyi Nőtisztviselők Egyesületének alapítójáról szól. Kelbert Krisztina történész munkáját a Savaria Múzeum dísztermében ismertették meg az érdeklődőkkel.

Bemutatták a Híres Szombathelyi Nők könyvsorozat utolsó kötetét

A Híres Szombathelyi Nők sorozat utolsó kötete Trombitás Erzsébetről szól. 

Kelbert Krisztina - szerző, történész
“A Szombathelyi Nőtisztviselők Egyesületének megalakítója volt és 5 éven át titkárként működött, tulajdonképpen ezen a téren nyújtott maradandót. Neki köszönhetjük azt, hogy a 20. század elején Szombathely városa az Osztrák-Magyar Monarchiában felkerült tulajdonképpen a feminizmus mozgalmának élvonalába, hiszen harmadikként alakult meg az Osztrák-Magyar Monarchiában a  Nőtisztviselők Egyesülete Szombathelyen, amely egyesület azért küzdött, hogy a nők munkavállalásának körülményei jobbak legyenek, a nők iskoláztatása fejlődjék és a választójogi mozgalomba is bekapcsolódhassanak.”

A könyvet kedden délután a Savaria Múzeum dísztermében mutatták be. Bujtás Ervin Szombathely című dalával nyitották meg a kötet bemutatóját.

Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester úgy fogalmazott: egy városnak mindenkori feladata és kötelessége, hogy azon szülötteinek, akik sokat tesznek a társadalomért, az életét bemutassa és szélesebb körben ismertté tegye.

Horváth Soma - alpolgármester
“Hiánypótló, mert tudható, hogy ez a sorozat nagyon komoly országos ismertséget is kiváltott. Azt hiszem, hogy egy fantasztikus dolog, hogyha egy városnak a híres polgárai, hölgyei, akik nagyon-nagyon sokat tettek kulturális, művészeti ,irodalmi területen, karitatív tevékenységet végeztek, egyszóval nagyon fontos társadalmi szerepet vállaltak, azoknak az életútja bemutatásra kerül, szélesebb körben ismertebbé kerül.”

A Híres szombathelyi nők sorozat első része 12 éve íródott Gazdag Erzsiről. Azóta még 21 könyv íródott olyan hölgyekről, akik sokat tettek a társadalomért.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“22 nőről van szó, akik a századfordulón, a 20. század és a mi időnkben tovább mutatnak, de nem csak ránk mutatnak, nemcsak a jelenbe, hanem tovább a jövőbe.”

A Híres Szombathelyi Nők sorozat ötlete Tenki Mária fejéből pattant ki.

Takátsné Tenki Mária - sorozatszerkesztő, önkormányzati képviselő
“A sorozat azért fontos számomra, és hát nagyon remélem, hogy a többi nőtársam számára is Szombathelyen, hogy nagyon széles körben mutatja be a sorozat 17 századtól 20 századig a szombathelyi híres nőknek a történeteit. Én azt hiszem hogy, az ő életüknek a népszerűsítése megfelelő kulturális értéket is jelent a városunk számára.”

A Híres Szombathelyi Nők sorozat a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg.