Elkezdődött az eperszezon. Még sok a zöld, de már szépen érik az eper. A reggeli órákban is sokan kilátogattak erre a Sé környéki ültetvényre. A szezon valamelyest függ az időjárástól, de nagyjából három héten át várják azokat, akik maguk szeretnék leszedni a friss epret.
Pajor Zsófia
“Az egész család nagyon szereti és szoktunk belőle mindenfélét készíteni , lekvárt, süteményt, meg úgy magába is szeretjük enni, meg jó élmény így együtt szedni.”
Takács Lajosné
“Nagyon szeretik a gyerekek az epret tortába, süteménybe, minden félébe. Az eperdzsemet. A kedvenc. Ha valamit ajándékozni akarok , nekem az a legjobb, hogy ha fölpakolok , és azt kapnak, mert 12 unoka, meg egy dédunoka és hát azért nagyon sokat kell elrakni, de ez most túl kevés, amit szedtünk , mert nem érett még eléggé ahhoz”
A bevásárlóközpontok, zöldségesek, vagy az útszéli árusok áraival ellentétben itt 500-600 forint között mozog egy kiló eper ára.
Borsos Péter
“Az az igazság, hogy nagy eperfogyasztók vagyunk, a feleségem szokott rengeteg tortát sütni. Szeretjük az epres tortát lefagyasztva , első osztályú meg hát árban sem mindegy, mennyiért veszem meg. Ezért dolgozni kell, de nyilván jobban megéri.”
Közepesnek ítélhető az idei termés. A korai fagyok miatt az első virágok elfagytak, viszont a csapadék bőséges volt. Kétféle fajtát is termesztenek ebben az ültetvényben.
Janzsó László - gazdálkodó
“A nagybani piacon elég alacsony árak, az eladók panaszkodnak a vásárlók szintén panaszkodnak, hogy túl drága ez így szokott lenni, de hát nekünk egy olyan közepes árunk van, illetve ha megnézzük mi is az országos átlagokat, tehát a Szedd magadba máshol mennyi, aztán úgy állapítjuk meg. A megyében most per pillanat a legolcsóbbak vagyunk, de azt nézzük, hogy tulajdonképpen megtérüljön a termelési ráfordítás, tehát, hogy megérje.
A Szedd magad! eperszezon még csak most kezdődött, most még sokszor le kell hajolni azért, hogy megteljen a kosár. Jövő héttől már jobban beindul az érés, és édesebb is lesz az eper - árulta el a termelő.
Hírek
Beindult a szabadföldi eperszezon
A termelők Szombathely környékén idén is több Szedd magad! akciót hirdettek, amelyek az ár és a frissesség miatt is nagyon népszerűek. A hazai termelői eper sokkal ízletesebb és olcsóbban elérhető, mint az importból származó.