„Ő lenne a parasztlapocka, parasztsonka, comb, tarja, szívsonka és sódér."
A húsvéti kínálatot sorolja az egyik szombathelyi húsbolt vezetője, és ez még nem a teljes palettája a füstöltáruknak, hiszen csülök és angolszalonna is kapható. Míg korábban a csülök vezette a népszerűségi listát, mostanra változott a helyzet. Bár a sonka éven át keresett termék, az igazi szezonja a húsvét, ilyenkor többszörös mennyiséget adnak el belőle, mint máskor. Az ünnep előtti „sonkaláz” már javában tart.
Mezőffy Ágnes – boltvezető
„Beindult, egy hete kb. elkezdték vásárolni a füstölt árut, amit legjobban kedvelnek: a füstölt tarja, a hagyományosan pácolt és füstölt szívsonka, parasztlapocka, parasztsonka. De minden füstölt termékünket nagyon szeretik és viszik is őket.”
Vas megye legnagyobb, körmendi húsüzemében már hetek óta készítik az ünnepi asztalra valót. Ilyenkor ötször annyi füstölt árut gyártanak, mint egyébként. A húsvét alapvető kellékeit több megye városaiba, így Szombathelyre is szállítják. Általános tapasztalat, hogy a kereslet az utóbbi években a minőségi és hagyományos pácolással, füstöléssel készült sonka felé tolódott.
"A finomat veszik meg és nem az olcsóbbat."
A boltvezető azt mondja, sokan nem is kérdezik az árat, mert nem az, hanem a minőség a fő szempont a sonkavásárlásnál.
Fisli Beáta
„Nagyon fontos, és nem csak a húsvéti sonkánál, más termékeknél is fontos a minőség.”
A hagyományos finomság egy hétig sóban, majd három hétig páclében érlelődik, ezután leszárítják, és két-három napra füstölőbe kerül, ezzel szemben a gyorspácolású termék akár 4-5 nap alatt is elkészülhet. Eltér az ízük és az állaguk, és természetesen valamelyest az áruk is. A kereskedők azt mondják, a füstölt termékek 10-15 %-kal drágultak az elmúlt időszakhoz képest az alapanyagárak növekedése miatt.
Hírek
Beindult a sonkaszezon
A húsvét hagyományos étele iránt már a múlt héten jelentősen nőtt a kereslet, de az igazi rohamot a kereskedők a jövő hétre várják. Míg korábban jó előre be kellett szerezni az ünnepi asztalra valót, tartva attól, hogy az utolsó napokra elfogy, mostanában ettől kevésbé tartanak a vásárlók. Az utóbbi években viszont szinte kizárólag a jó minőségű, hagyományos termékeket keresik.