Hírek

Behozta a tavaszi lemaradást a szőlő

2023. július 12., 18:00

Behozta a tavaszi lemaradást a szőlő: a térségben áprilisban még kissé csenevész volt, most szépek, egészségesek a szemek. Nem kellett többet permetezni, mint az elmúlt években, de az időpontját a védekezésnek jobban meg kellett választani. Azonban sok csapadék kellene ahhoz, hogy idén jó minőségű bort teremjen a szombathelyi kistérség.

Behozta a tavaszi lemaradást a szőlő

Szép szemek, megfelelő méretű fürtök lógnak a szőlőtőkéken a kőszegi hegyen. Ez egy három éves ültetvény, olaszrizling és sárgamuskotály terem a domboldalon. A borász azt mutatja, hogy az egyébként egészséges tőkék alján sárga leveleket lehet látni.

Alasz László - tulajdonos, alapító, Kőszegi Alasz Pince
“Nagyon kevés a csapadék, tehát itt a hegyoldalban vagyunk, itt van egy nagyon sekély termőréteg, és alatta pedig kő van, ilyen palakő, sziklaszerű valami, és a végtelenségig a szőlő sem bírja. nagyon kellene a csapadék. ezek a sárga elszíneződések most így nyár közepén, júlisusban, ennek a jelei sajnos.”

A Szőlőjövés Ünnepén, április 24-én még lemaradásban volt a szőlő, aztán utolérte magát. A kártevőket is megúszták a gazdák. Most viszont eső kell, különben alig lesz bor.

Alasz László - tulajdonos, alapító, Kőszegi Alasz Pince
“Bízunk benne, hogy majd lesz csapadék, főleg majd az érés előtt, tudniillik, ha így maradnak a bogyók, és már csak egy kicsit fejlődik, mert nincs neki nedvességtartalma, akkor lé sem fog jönni belőle a szüret alkalmával, és a mustnak a mennyiségére is nagymértékben kihat, meg hát a bornak a minőségére is, nyilvánvalóan. - Egyelőre szépnek látom a fürtöt. - egyelőre nagyon szép.”

A gombák a párás-esős időjárásban ugyan támadtak, de időben kezelték a szőlőt növényvédő szerekkel. Négyszer permeteztek már idén, a következő jövő héten esedékes. 

Alasz László - tulajdonos, alapító, Kőszegi Alasz Pince
“A szüretnek az időpontja sokkal előbbre tolódott, mint az valamikor volt, az én gyerekkoromba szeptember végén még eszébe’ nem volt senkinek szüretelni, illetve október végén, október közepén volt a szüretnek az időpontja, most már senki nem beszél októberi szüretről, szeptember közepén a fehér fajtákat, szeptember végén a vöröseket jó minőségben és jó cukorfokkal le tudjuk szüretelni."

A napsütés édesre érleli a szemeket. Ha magas a cukorfok, semmilyen adalékanyagot nem kell hozzátenni a musthoz, kiváló minőségű bor lesz belőle.