Hírek

Baka István kisregényét viszi színpadra a Mesebolt Bábszínház a Kőszegi Várszínházban

2024. július 11., 12:30

Baka István kisregényét viszi színpadra a Mesebolt Bábszínház a Kőszegi Várszínházban Én, a vámpír címmel. A 80-as években született rémtörténet középpontjában a szocializmus rendszerébe beleposhadt Magyarország társadalma áll. A darab 14 éven felülieknek ajánlott, a következő évadban az ifjúsági bérletbe is beemelik.

Baka István kisregényét viszi színpadra a Mesebolt Bábszínház a Kőszegi Várszínházban

"Ki érti meg?"

Temetésre készülődnek a történelem utáni időkben a vidéki magyar városkában, Sárdon, ahonnan eltűntek a felnőttek.

"Szegény tanító bácsi, hiányozni fogsz nekünk. Te voltál a város legjobb tanító bácsija. És az egyetlen. Ameddig volt város."

A tanító hátrahagyott naplójából kiderül, mi is történt. A sötét hangulatú, ugyanakkor igazi fekete humorral átszőtt darab Baka István: A kisfiú és a vámpírok című kisregénye nyomán készült. A rendező régi álma volt színpadra állítani ezt a művet.

Fábián Péter - rendező
"Ez egy posztapokaliptikus korban játszódik Magyarországon, és arról szól a kisregény, hogy egy vidéki kisvárosban hogyan lesz mindenkiből vámpír. Ez az ősi alapmotívum, ami kelet-európai sajátosság, ahogy egymás vérszopóivá tesszük magunkat a társadalomban, engem nagyon inspirált, érdekelt, és igaznak gondoltam."

"Drága sárdiak. Mához egy évre énekeljük el ezt a sárdi misét, törjük meg a több száz éves átkot, szenteljük fel templomunkat."

A főhős, Bakó András egyfajta modern Don Quijoteként vívja abszurd küzdelmét, hogy megvalósuljon a közös éneklés, ami a szebb jövő apró reménysugara lehetne.

Fábián Péter - rendező
"A sárdiakat, így hívják a várost a regényben, sokkal jobban érdeklik a hatalmi harcok annál, hogy összeálljanak és közösen énekeljenek. A tolakodás a trón körül végül is abbamarad, mert elterjed a vámpírkór, és mindenki vámpírrá változik, kivéve a városban lévő gyerekek, akik ezt a történetet később feltárják."

A mű pimaszul aktuális: rendszerek jönnek-mennek, de alapvetően nincs új a nap alatt. A vámpírrá válás a társadalmi erjedés szimbólumaként jelenik meg. A darab nem titkolt célja ráirányítani a figyelmet Baka István munkásságára, hiszen méltatlanul elfeledett szerző, pedig a legnagyobbak közt lenne a helye. A bemutató július 15-én lesz a Kőszegi Várszínház színpadán. (00:02) Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház leköszönt igazgatója felidézte, hogy a két művészeti műhely között 2008 óta tart a példaértékű együttműködés, ez lesz a 12. közös produkciójuk.

Pócza Zoltán - igazgató, Kőszegi Várszínház
"Itt vagyunk egymás szomszédságában. Két olyan értékről van szó, amely több évtizede formája a megye és a városok kulturális életét. Fontos, hogy erősítsük egymást."

Az Én, a vámpír mellett a Mesebolt Bábszínház több előadása is szerepel a július 21-ig tartó kőszegi KözJáték színházi fesztivál programjában. A nagyszínpadi produkció ebben az idényben a Hyppolit, a lakáj lesz.