Hírek

Az ünnepi hétvége mind a négy napjára gazdag programot kínált a Szentkirály Napok

2024. augusztus 22., 08:27

Az ünnepi hétvége mind a négy napjára gazdag programot kínált a Szentkirály Napok, amit hatodik alkalommal rendeztek meg a Szedreskertben. Koncertek, habparty, tombola és vidámpark várta a déli városrész lakóit. 20.-án ünnepi szentmisét és megemlékezést tartottak államalapító Szent István király tiszteletére.

Az ünnepi hétvége mind a négy napjára gazdag programot kínált a Szentkirály Napok

Ringlispíl, dodzsem, étel, ital és zenés produkciók szórakoztatták a szentkirályi városrész lakóit négy napon át, augusztus 17-től 20-ig. Vasárnap délután a Big Mouse Band varázsolt fergeteges hangulatot.

“Hajmásy… - …”

Darvas Tímea
“Nagyon szép napot élhettünk meg a mai nap, én úgy gondolom, sőt, inkább ezen a délutánon, ennek lehettem aktív részese, és én az embereknek a jókedvét és a mentalitását azt, amit nagyon tudok értékelni, és ezt a jó hangulatot. Énnekem olyan életszakaszom van most, hogy nagyon hiányzott!... és maximális - mint a Vacsoracsatánál - maximális pontot tudok erre adni!”

Pétervári Tibor
“Én ugye tősgyökeres szentkirályi vagyok, úgyhogy minden évben kijöttem. Gyakorlatilag hatéves korom óta mindig itt vagyok, aztán, mióta a Kálmi itt a… - már bocs a kifejezésért - itt a képviselőnk, gyakorlatilag a bulikra - a Csinger Péter is már jó bulikat szervezett - és hát azóta is tart mindig ez a jó hangulat, úgyhogy mindig kijövök.”

A történelmi Magyarország minden olyan városában, falujában kiemelt fontosságú Szent István király ünnepe, amelyeknek nevében szerepel az államalapító neve. Közéjük tartozik a szombathelyi Szentkirály városrésze is - védőszentjüket ünneplik ilyenkor.

Tóth Kálmán - a városrész önkormányzati képviselője
“Valójában az augusztus 20. az a névadó Szent István királynak az ünnepe, és ezért ennek az egykori önálló településnek, Szentkirálynak ez nagyon fontos, és a hagyományainkhoz hozzátartozik. Ezért van az, hogy gyakorlatilag hiába telt el már több, mint 70 év, gyakorlatilag azóta, hogy önálló településként megszűnt ez a falu, ugyanúgy megtartjuk a hagyományokat, ugyanúgy megvan a búcsú, megvan a szentmise augusztus 20-án mindig, és hát, bárhogyan is alakul, mindig megvan a tűzijáték is.”

A négynapos ünnepségen különböző stílusú zenekarok, előadók léptek fel, és a gyerekeket is sokféle program várta. 

Molnár Szabolcs - plébános
“A Boldogságos Szűz Máriának, Szent István királynak és védőszentjeitek közbenjárásának, ezüstmisés papi kézfeltételem által halmozzon el és áldjon meg titeket minden jóval a mindenható Isten!”

20.-án Molnár Szabolcs plébános ünnepi szentmisét celebrált a szentkirályi templomban, hagyományosan kenyéráldással. A megszegett cipókat szétosztották a templomkertben ünneplők között. Tóth Kálmán, a körzet képviselője beszédében a helyi közösség összetartó erejét és a nemzeti hagyományok fontosságát emelte ki. Végezetül a város vezetői és a helyi civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Szent István király szobránál.