Az idén hetedik alkalommal hirdették volna ki a Savaria Történelmi Karnevál Tortája verseny eredményét, ám ahogy a fesztivál, úgy a cukrászok vetélkedése is elmaradt. Az ország tortája azonban ebben az évben is elkészült. Egy tápiószecsői cukrászmester, Füredi Krisztián Curiositas, azaz Kíváncsiság nevű édessége lett a 2020-as év tortája. Nemes alapanyagok alkotják a hozzávalókat.
Banga László - tulajdonos, cukrász, Bozsoki Kerekes Cukrászda
“Szerepel a birsalma pálinka, a birsalma, a vaj, a narancs, a három fajta csokoládé, ami különlegessé teszi ezt tortát. És ebből adódik a neve is, hogy kíváncsiság.”
A torta elnyerte a cukrászok tetszését. Az ízek harmonizálnak és az elkészítése is épp annyira bonyolult, amennyire kell. A könnyed szeleteket kóstolni több helyen tudják az édesszájúak, de a recept nem publikus.
Banga László - tulajdonos, cukrász, Bozsoki Kerekes Cukrászda
“Ipartestületi tagok kaphatják meg, akik egész éven keresztül támogatják az Országos Cukrászipar Testületet.”
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ötlete nyomán 2012-ben indult el a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan a cukormentes torták versenye. Idén a pilisszentiváni cukrászat Szentivánéji Álom névre hallgató gyümölcsös szelete bizonyult a legjobbnak.
Hírek
Az ország tortája
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete először 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg az ország tortáját. Idén az első helyezést a Curiositas és a cukor nélkül készült Szentivánéji Álom kapta.