Hírek

Az év fagylaltja

2019. május 24., 14:07

Piemont Királya, illatos birs fekete ribizlivel, Liberte, pisztácia parajd fűszerével - négy ketagóriagyőztest hirdettek az Év fagylaltja versenyben, amelynek idén Szombathely adott otthont. 150 féle fagyit, köztük az előző évek legfinomabb kreációit lehetett megkóstolni, a látványműhelyben pedig a fagylaltkészítés kulisszatitkaiba is bepillanthattak az érdeklődők.

Az év fagylaltja

"Szeretitek a fagyit? Igeeen!"

Gombócos vagy lapátos, tégelyes vagy tölcséres - a fagyit mindenféle formában lehet szeretni, és mindenkinek van kedvence.

"Csoki, vanília, rozsda meg unikornis."

1998-ban szakmai rendezvényként indult az Év fagylaltja verseny, amely idén először öltött fesztiváljelleget. Szombathely Fő terén egésznapos programokkal és kóstolóval várták az édesszájúakat. (10:27) A tavalyi győztes bazsalikomos málna mellett sok-sok klasszikus és különleges kreációt lehetett megízlelni

Mészáros Gábor - cukrászmester, szervező
"A fagylalt az a termék, amivel mindenkit meg lehet, kicsit, nagyot szólítani. Nagy öröm, hogy rengetegen mondták nekem az elmúlt napokban olyanok, akik amúgy nem szeretik a fagyit, az édességet, de ide kijönnek, mert itt meg tudják kóstolni a fagylaltokat."

56 féle fagylalttal neveztek a cukrászatok és alapanyag-forgalmazók a versenyre, amelynek célja a kézműves fagylaltok népszerűsítése. (14:10) Kinga és Balázs egy különleges vaníliás finomságot álmodott erre az alkalomra.

Ipacs Balázs - cukrászmester
"Sok tojással készül, picit meg van bolondítva kis citromlével, és egy meggyes, kardamonos variegáttal, ez egy lekvárszerű anyag, kicsit folyékonyabb, viszonylag magas a cukortartalma."

A fagylalt trend évről évre változik, új, meghökkentő ízek jelennek meg a palettán. A minőség azonban alapkövetelmény.

Selmeczi László - társelnök, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
"Tejes fagylaltok esetében főzéssel készül, nem tartalmaz kényelmi terméket, bár hozzátenném, hogy ma már vannak nagyon jó kényelmi termékek, de a versenyben hagyományos technológiával készülnek. Gyümölcsfagylaltok esetében a legalább 30 százalékos gyümölcstartalom az, ami igazán jóvá tesz egy fagylaltot."

A zsűri íz, állag és dekoráció alapján pontozott, külön kategóriában díjazták a mentes fagylaltokat. Nagykanizsai, újfehértói és budapesti győzelem született, a közönségdíjat egy komáromi cukrászda rozmaringos fehér csokis vilmoskörte fagyija kapta.