Hírek

Az esős-langyos őszi időjárás kedvez a gombáknak

2024. október 10., 07:12

Az esős-langyos őszi időjárás kedvez a gombáknak, sokan járják az erdőket, mezőket ilyenkor, mert a kalaposok kedvelt alapanyagok a konyhában. Fontos azonban, hogy kizárólag bevizsgált gombát fogyasszunk! A megnövekedett igényekre való tekintettel a Vásárcsarnok rendkívüli gombavizsgálatot biztosít a következő napokban.

Az esős-langyos őszi időjárás kedvez a gombáknak

Hosszú sor kígyózik a Szombathelyi Vásárcsarnok gombavizsgálója előtt. Őzlábtól, a pöffetegen át a fodros káposztagombáig sokféle faj sorakozik a kosarakban, táskákban.

Hát itt aztán minden van.

A szakértőnek bőven van dolga. Egyenként végignézi és azonosítja mindet.

Hát ez a vargánya már minőségileg problémás. Ezek jók lesznek, lemezes tinóruk, ez gesztenyebarna üreges tinóru, ez is fogyasztható egyébként.

Az ősz beköszöntével egyre több a gomba, sokan gyűjtik az erdőkben, mezőkön. Fontos, hogy sose fogyasszunk ellenőrizetlen gombát, mert veszélyes lehet. Az ehetetlen fajok némelyike gyomorrontást, rosszullétet okoz, de nem egy közülük halálos mérget tartalmaz.

Ez viszont egy mérgező faj, ez egy döggomba.

Elég egy apró figyelmetlenség, és kész a baj.

Fidler Rita - gombaszakellenőr
- Most a karbolszagú csiperke az szerintem mindent visz mennyiségben. Az emberek megörülnek a csiperkének, hogy nagyon szép, nem jó helyen keresik úgymond sárgulást rajta és akkor azt gondolják a 3-4 kiló, amit behoznak az mind jó lesz, de sajnos nem. Úgyhogy karbolszagú csiperkéből nagyon sok van. S megjelentek a döggomba-félék, amik szintén mérgezőek ilyenkor, a galóca-féléket is hoznak most már be illetve ami most az elmúlt napokban gyakori volt a lila pereszkével összekevert lila pókhálósgombák.

A szakértő a piacon árusított gombákat is megvizsgálja, így kizárólag megbízható portéka kerülhet a standokra. Sokan keresik, kedvelt alapanyag a konyhákban, a friss és a szárított vargánya a legkeresettebb.

Kissné Szabó Teréz
- Én azt szokásosan mindig ezt csinálom vagy rántom a kalapját, attól függ, de most ez tejfölös ragunak lesz, zöldség, sárgarépával meg nokedlival.
- Gombát el lehet tenni befőttnek is, próbált már esetleg gombabefőttet?
- Befőttet nem, csak fagyasztani szoktam vagy szárítani, de ezt most frissen fogom felhasználni.

A Vásárcsarnok a megszokott nyitva tartáson túl rendkívüli gombavizsgálatot biztosít a következő napokban. Az időpontokat megtalálják a Facebookon.