Hírek

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is visszaesett a véradási kedv Szombathelyen

2024. július 12., 23:33

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is visszaesett a véradási kedv Szombathelyen. A lakosság alig 3,5%-a mondhatja el magáról, hogy rendszeres véradó, holott a szakértők szerint az 5%-os ráta elérése lenne garancia a vértartalékok felduzzasztására. A nyáron kitelepülésekkel és a sporteseményekhez kapcsolódó akcióval készül a vérellátó szolgálat és a Magyar Vöröskereszt a véradás ösztönzésére.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is visszaesett a véradási kedv Szombathelyen

Vas vármegyében az első félév során kiegyensúlyozott volt a véradási kedv. Ennek is köszönhetően stabil a vérellátás a régióban, nincs vérhiány. A vértartalékoknak köszönhetően nem kellett elhalasztani kiemelt műtéteket. A nyári időszak viszont komoly kihívást jelent a vérellátó szolgálat szombathelyi kirendeltség munkatársainak.

Lantai Szilvia - területi vezető, Országos Vérellátó Szolgálat
- Sajnos úgy, ahogy minden évben, inkább csökkenti a véradó kedvet a nagy meleg. Meg a nyári hónapokban amúgy is - de inkább július közepétől szoktuk érezni, hogy nagyobb mértékben csökken ez a megjelenési arány. Sajnos most már június közepétől érezzük ezt a csökkenő tendenciát, ami azért napi nehézségeket okoz a vér kiadásokban. 

A kánikula és a szabadságolások miatt folyamatos akciókkal és megyeszerte kitelepülésekkel próbálja ezt az időszakot áthidalni a vérellátó szolgálat és a vöröskereszt. 
A 18 és 65 év közötti aktív véradók megszólítására újszerű kezdeményezéssel rukkoltak ki: a labdarúgó Európa-bajnoksághoz, valamint az olimpiai játékokhoz kapcsolódva július 16. és szeptember 9. között "szurkoló vagyok" regisztrálással valamennyi véradó sorsoláson vesz részt, ahol kéthetente válogatott sportolók aláírásával ellátott mezeket, eszközöket nyerhetnek.

Lantai Szilvia - területi vezető, Országos Vérellátó Szolgálat
- Szívesen vennénk különböző csoportok, illetve új munkahelyek jelentkezését véradás-szervezésével kapcsolatban, mert sajnos az a tapasztalatunk, hogy a régi nagy üzemek, illetve vállalatok sokszoros átépítés és létszámcsökkentés miatt már nem vesznek olyan mennyiségben részt a véradó mozgalomban és ha bárkinek lenne kedve csatlakozni, akkor vagy minket a vérellátóban vagy a vöröskereszt főszervezőjét kellene megkeresni előzetes egyeztetésre, hogy mikor és hol tudnánk esetleg az Ő munkahelyükre vagy csoportjuk részére szervezni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján nyomon követhető a vérkészlet, látszik, hogy a különböző vértípusokból néhány napra elegendő mennyiség áll rendelkezésre. Aki szeretne véradásával életet menteni, a pontos helyszínekről, illetve időpontokról az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt honlapján tájékozódhat.