Hírek

Az egyre szeszélyesebb időjárás miatt az aktuális szezonban kevesebb mézet pörgettek a méhészek

2024. július 12., 23:18

Az egyre szeszélyesebb időjárás miatt az aktuális szezonban kevesebb mézet pörgettek a méhészek, akácból akad a legtöbb. A hőség megviseli a méheket is, jelenleg a napraforgóról gyűjtik a nektárt, de csak hajnalonként, a harmat felszállta előtt.

Az egyre szeszélyesebb időjárás miatt az aktuális szezonban kevesebb mézet pörgettek a méhészek

A méheket is megviseli a hőség, a méhészeknek folyamatosan figyelnie kell arra, hogy a jószágok ne legyenek a tűző napon, és mivel a száraz időben már nem találnak tócsákat, még intenzívebben itatni kell őket. A kaptárakban természetesen nem áll meg a munka.

Na pont ezen itt az anya is...

A méhek jelenleg a napraforgóról gyűjtenek, de csak a reggeli párás időben repülnek ki, a hőségben besül a nektár. A rendkívül enyhe tavaszt is megérezték: a repcét sokkal előbb pörgették, de a virágzás második időszakában kevesebbszer volt hordás.

Bárdics János - elnök, Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete
“Volt egy 10 napos hideg időszak, amikor nem volt hordás, ebből kifolyólag hát nem sok repcemézük lett a méhészeknek. Akácvirág rengeteg lett, csak helyileg lettek fagyok, és ebből következőleg fagykár az akácban azt aránylag jól kiheverte, erősnél közepesebb hordás lett belőle, az összes többi, ami ezután következik hordásnövény, gondolok itt a facéliára, a hársra, a gesztenyére, nagyon sok összetevőnek a hatására gyenge termés eredményeket hoz.”

A méz fogyasztói ára nem emelkedett, miközben az utóbbi két évben a nagy kiszerelésű, hordós méz felvásárlási ára a felére esett.

Bárdics János - elnök, Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete
“Nagyon sok energiát, pénzt, gépeket beletettünk ebbe a vállalkozásba, akik főállásban csináljuk a méhészkedést, és jelen pillanatban azt látjuk, hogy kilátástalan, tehát raktárra termelünk, nem elég, hogy a felvásárlási árak a bekerülési költség alatt vannak jóval, hanem egyszerűen szinte áll is a felvásárlás. Innentől kezdve ott nézegetik a méhészek a mézüket a hordóban, a raktárban és hát meg kéne élniük valamiből.”

A méhész azt tanácsolja a mézfogyasztóknak, hogy a környezetükben munkálkodó termelőktől szerezzék be a jó minőségű, magyar mézet, ez nagy segítség a méhészeknek.