Hírek

Az augusztus 20.-ai celldömölki városi ünnepségen adták át a Vas Vármegye Díszpolgára kitüntetést

2024. augusztus 23., 10:08

Az augusztus 20.-ai celldömölki városi ünnepségen adták át a Vas Vármegye Díszpolgára kitüntetést. Az elismerést idén Esztergályos Jenőnek, az Apáczai Kiadó alapítójának ítélték oda.

Az augusztus 20.-ai celldömölki városi ünnepségen adták át a Vas Vármegye Díszpolgára kitüntetést

2018-ban alapította a Vas Vármegyei Közgyűlés a díszpolgári címet. Hagyományosan augusztus 20.-án adják át évente egy személynek, aki tevékenységével öregbíti a megye hírnevét. Az elismerést Kásler Miklós, Törőcsik Mari, Szarvas József, Rakos Gyula posztumusz, Puskás Tivadar, Brenner József és Széll Kálmán birtokolja. Az idei díjazottat a celldömölki városi ünnepségen köszöntötték.

"Idén városunk lakója, az Apáczai Kiadó egykori igazgatója, Esztergályos Jenő veheti át a megye legnagyobb elismerését."

A címet Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, Fehér László és Sipos Tibor, a közgyűlés tagjai adták át. Esztergályos Jenő Alsóságon született 1938-ban, a kőszegi tanítóképzőben tanult, majd Kemeneskápolnán lett iskolavezető. A pécsi tanárképző főiskolán és a szegedi tudományegyetemen szerzett diplomát. 1990-ben alapította meg az Apáczai Kiadót, az ország legnagyobb magán tankönyvkiadóját.

Esztergályos Jenő - alapító, Apáczai Kiadó
"Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak. A jövőnek élünk. A szépért és jóért, amit tehetünk. Köszönöm!"

"Azok közül, akik tanulmányaikban elő tudják segíteni a magyar ifjúságot, én a legkisebb, de azok közül, akik elő akarják segíteni, a legnagyobb vagyok." - idézte Esztergályos Jenő Apáczai Csere János szavait. Munkája során ez a hitvallás vezérelte őt is. Az ünnepségen köszöntötték feleségét, Esztergályosné Földesi Katalint is, mert minden sikeres férfi mögött áll egy nő.