Hírek

Az anyák megmentője, Semmelweis Ignác születésnapja

2024. július 01., 11:03

Az anyák megmentője, Semmelweis Ignác születésnapja - július elseje - a magyar egészségügy napja, 2011 óta munkaszüneti nap az orvosok, szakdolgozók számára. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vármegyei szervezete a Savaria moziban szervezett ünnepséget, ahol díjakat is átadtak.

Az anyák megmentője, Semmelweis Ignác születésnapja

Megtelt a Savaria mozi nagyterme - 9. alkalommal rendezett Semmelweis-napi ünnepséget a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vasi szervezete. Elsőként Horváth Attila alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, nagy tisztelettel és hálával szólt a hivatásukat odaadóan gyakorló emberekről.

Horváth Attila - alpolgármester
"Szerintem az egészségügyi hivatás nem csupán munka, hanem életforma. Az orvosok, ápolók, nővérek, mentő, gyógyszerészek mindannyian olyan szolgálatot teljesítenek, amely túlmutat a hétköznapi kötelezettségeken."

A szakdolgozó kamara idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját - hívta fel a figyelmet az érdekvédelmi szervezet titkára.

Vörösmarty Attila - titkár, MESZK
"Továbbra is küzdünk a szakdolgozói hivatás elismeréséért, erkölcsi és anyagi megbecsüléséért. Ma már elismert partnerként állhatunk az egészségügyi szakmapolitikain színtéren, folyamatosan kikérik a kamara véleményét."

Hozzátette, hogy az egyik legnagyobb gond manapság a szakdolgozói létszámhiány, ezért indították el pályaorientációs programjukat. Másik fő cél az egészségügyben dolgozók továbbképzése.

 "Ez a nap különleges jelentőséggel bír mindannyiunk számára."

A felszólalók sorra méltatták Semmelweis Ignácot, akinek a klórmeszes kézmosás bevezetésével sikerült csökkentenie az általa vezetett klinikán a gyermekágyi láz okozta halálozások számát. Nem félt innovatívan gondolkodni, példája ma is inspiráló minden egészségügyi dolgozó számára, aki elhivatottan végzi a munkáját a nehézségekkel és kihívásokkal teli helyzetekben is.

Szabó Péterné - elnök, MESZK Vas vármegyei szervezete
"Amíg egészségesek vagyunk, ez a természetes számunkra, de amint megbetegszünk, fájdalmunk felülír minden más szükségletet, csak a mielőbbi gyógyulás foglalkoztat bennünket. A betegellátás területén dolgozók nap mint nap találkoznak az egészségüket elvesztők mindennapi harcaival, kihívásaival."  

Elhangzott: a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a robotok nem pótolják az emberi hangot és az odafordulást a betegek felé.

"Azt kérdezem tőled, hogyan vártalak? Mint az éjszakára fölvirrad a nap, mint a dél után jövő alkonyat."

Az ünnepségen A születés misztériuma címmel adtak műsort a Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikumának irodalomszakkörös tanulói, majd elismeréseket adtak át. A kamarai elnökség döntése nyomán nyolcan vettek át oklevelet kimagasló szakmai tevékenységük jutalmaként. Az ünnepség előadásokkal folytatódott: ezúttal a betegegyüttműködés javítása volt a téma az egészségügyi szakdolgozói munkában.