Hírek

Augusztusban van a pollenszezon csúcsidőszaka

2024. augusztus 02., 21:39

Augusztusban van a pollenszezon csúcsidőszaka, amely alaposan megnehezíti az allergiások mindennapjait. A nyári kánikula is kedvez a parlagfű virágzásának valamint terjedésének is. Komoly, 50 ezer és 5 millió forint közötti bírsággal számolhatnak azok, akik elmulasztják az allergén növény eléleni védekezést.

Augusztusban van a pollenszezon csúcsidőszaka

A csapadékos tavasznak és a forró nyárnak köszönhetően idén korábban kezdődött a parlagfű virágzása, így az arra érzékenyek az allergia jeleit fokozottan tapasztalhatták meg magukon. A gyomnövény csírázásának az esős időszak jót tett, a júniustól tapasztalható hőség pedig a fejlődését segítette elő.

Molnár Zsuzsanna - osztályvezető, Vas vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény és talajvédelmi osztály
- Hozzájárult ehhez az, hogy a tavaszi időszakunk csapadékosabb volt illetve júniusban már beköszöntött egy elég extra meleg időjárás. Mindezt fokozta egy júliusi hőhullám, ez tovább gyorsította a parlagfű virágzó részeinek a kialakulását. Ennek köszönhetően az idei évben körülbelül három héttel korábban már megtaláltuk az első virágzó egyedeket Vas vármegyének a területén. 

A parlagfű elleni védekezési kötelezettséget elmulasztó telektulajdonosok komolyabb bírságot is kockáztatnak. Amennyiben városok kívül eső, úgy nevezett külterületről van szó, akkor a Vas vármegyei kormányhivatal mezőgazdászai intézkednek, ha pedig lakott területen található az érintett telek, akkor a város jegyzője készít jegyzőkönyvet. Az elmúlt évben 40 bejelentésből 23 alkalommal kellett elrendelni a szakembereknek a közérdekű védekezést. Célszerű folyamatosan gondozni a parlagfűvel szennyezett területeket, mert a tulajdonosok komoly bírságra számíthatnak a mulasztással.

Molnár Zsuzsanna - osztályvezető, Vas vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény és talajvédelmi osztály
- A növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer és 5 millió forint között szabható ki. Bírságfokozó tényezőként vesszük figyelembe, ha az adott terület a korábbi években már bírságolva volt. Hadd hívjam fel minden gazdálkodónak illetve földhasználónak a figyelmét a parlagfű elleni védekezési kötelezettségük betartására. Ez törvényben előírt kötelezettségük. Meg kell akadályozni a virágbimbó kialakulását a termőföldön illetve belterületen és ezt az állapotot, a vegetáció végéig folyamatosan fenn kell tartaniuk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kialakított egy internetes oldalt, ahol előzetes regisztrációt követően be lehet jelenteni a szennyezett területeket.