Hírek

Augusztus 20-án szentmisét és kenyéráldást tartottak a Kálvária templomban

2024. augusztus 22., 08:26

Államalapító Szent István király ünnepén, augusztus 20-án szentmisét és kenyéráldást tartottak a Kálvária templomban, majd a Szent István szobornál városi ünnepséget rendeztek. Bokányi Adrienn tanácsnok beszédében úgy fogalmazott: ez a nap egyrészt nemzeti egységünk jelképe, másrészt pedig az Európához tartozás ünnepe is.

Augusztus 20-án szentmisét és kenyéráldást tartottak a Kálvária templomban

A rendszerváltás utáni első szabad választások nyomán létrejött országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A városi megemlékezés az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődött a 350. Számú Szent Márton Cserkészcsapat közreműködésével, majd a Bíborka és Bence duó zenélt.

“Repülj madár… - … ne sirasson engemet”

Az ünnepség az Ungaresca Táncegyüttes előadásával folytatódott.

“Tedd az országot szabaddá, hogy élhessen a törvényei szerint!” - ezzel a Szent István-idézettel kezdte ünnepi beszédét Bokányi Adrienn tanácsnok. Kifejtette: Az államalapításon túl Szent István királyunk emlékét és szentté avatását, a független magyar állam ezeréves folytonosságát is ünnepeljük ezen a napon. 

Bokányi Adrienn - tanácsnok
“De van a mai ünnepnapnak, az ünneplésnek egy ennél mélyebb rétege is, ez a nap egyrészt ugyanis a nemzeti egységünk jelképe, a magyarság egyetemes ünnepe határainkon innen és túl, másrészt pedig az Európához tartozás ünnepe is. Sőt, egyszerre egyházi és világi ünnep. Szent István öröksége, a római-kereszténység, az államiság és az európaiság tette ugyanis lehetővé a túlélést hazánk és nemzetünk számára a legnagyobb válságok időszakában is.”

Az ünnepségen Nemény András polgármester és Horváth Soma alpolgármester, a kormányhivatal képviseletében Telek Miklós igazgató koszorút helyezett el a Szent István-szobor talapzatánál, majd a polgármester és Fekete Szabolcs Benedek püspök közösen megszegték a megáldott ünnepi kenyeret, cserkészek segítségével pedig szétosztották az ünnepség résztvevői között.