Hírek

Átvették megbízóleveleiket a Vas Vármegyei Közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok tagjai

2024. június 24., 00:15

Átvették megbízóleveleiket a Vas Vármegyei Közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok tagjai csütörtökön a Vármegyeházán. Az újonnan megválasztott képviselők mandátuma idén októbertől kezdődően öt évre, 2029-ig szól.

Átvették megbízóleveleiket a Vas Vármegyei Közgyűlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok tagjai

215 vasi településen megyei listára is szavazhattak a választópolgárok a június 9.-i önkormányzati választáson, 90 278-an járultak az urnákhoz, itt volt az országban a 
Az volt a tét, hogyan áll majd össze az új Vas Vármegyei Közgyűlés. Hét szervezet állított listát.

A választást a Fidesz-KDNP nyerte 59,07 százalékos eredménnyel, az 5 százalékos bejutási küszöböt további négy szervezet érte el. A 15 tagú testületbe 10 tagot delegált a Fidesz-KDNP, kettőt a Mi Hazánk, egyet-egyet a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Közösen Vas Megyéért Egyesület.

Vas vármegye Himnuszával vette kezdetét a megbízólevelek átadási ünnepsége csütörtökön délelőtt a Vármegyeháza Dísztermében. A Területi Választási Bizottság elnöke, Galántai Gergely és a testület tagja, Horváth Ákos adta át a dokumentumot a mandátumot nyert képviselőknek: Bana Tibornak, Dala Ferencnek, Gagyi Leventének, Giczy Józsefnek, Glavanics Krisztinának, Kevy Albertnek, Kondora Bálintnak, Majthényi Lászlónak, Maurer Péternek, Polgár Endre Istvánnak, Soós Jakab Áronnak és Szijártó László Attilának. Belencsák István, Marton Ferenc és Vörösné Budai Mária már korábban átvették megbízólevelüket. Az új összetételű vármegyegyűlés októberben kezdi meg a munkát, a következő ciklusban a legfőbb feladatuk a TOP Plusz pályázatok lebonyolítása lesz.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Az alakuló ülés októberben várható, a rendszer ugyanez marad, a bizottsági rendszer nem változik. Megválasztjuk a korelnök javaslata alapján az elnököt, az elnök javaslata szerint a tisztségviselőket, majd megalakítjuk a bizottságainkat."

Átadták a horvát, a német és a roma területi nemzetiségi önkormányzati képviselők megbízólevelét is. Mindhárom testületben 7-7 tag nyert mandátumot. (csoportkép 6:46) A képviselők megbízatása öt évre, 2029 októberéig szól.