Hírek

Átadták a Szombathely Portrét

2024. május 31., 16:10

Átadták a Szombathely Portrét csütörtökön este a Göncz Árpád téren. Az önkormányzat felhívására több, mint 3500 városlakó és Szombathelyhez kötődő ember küldte be a fotóját, ezekből állt össze a tabló, amelyben a Szombathely felirat rajzolódik ki. A különleges, közösségépítő kezdeményezés az identitás program részeként valósult meg.

Átadták a Szombathely Portrét

Sokan gyűltek össze csütörtökön este az Iseum előtt, hogy az elsők között lássák a Szombathely Portrét. Nemény András köszöntötte a jelenlévőket, arról beszélt, hogy egy város nem téglákból, falakból áll, hanem emberekből, közösségekből. Ez a tabló a városi összetartozás szimbóluma.

Nemény András - polgármester

“Ennek a városnak egy csodálatos közössége van. Ez a közösség mindig feláll és újraéleszti a várost. A közösség megtartja az embert a nehéz időkben.”

A felhívásra 3586 szombathelyi polgár és a városhoz valamilyen módon kötődő személy küldte be a fotóját. A tablón szereplő embereket összeköti egy fontos érzés, fogalmazott a jegyző.

Károlyi Ákos - jegyző

“Ami közös nevező bennünk, szombathelyiekben, ez az érzés az, ami minket összeköt: a szombathelyiség és a városnak a szeretete.”

A felhívásban részt vevő 11 szervezet képviselői leplezték le a 11 betűt, köztük a város vezetői, a Polgármesteri Hivatal, az Egyesített Bölcsődei Intézmény, a Margaréta Óvoda, a FÉHE dolgozói, a színház művészei és a Falco kosárlabdacsapat kapitánya. Amint láthatóvá vált a tabló, mindenki keresni kezdte a saját és az ismerősei, családtagjai portréját.

Szakács Tamás, Szakács Tamásné

“Tökéletes, nagyon jó, nagyon izgalmas. Megtalálták magukat? Meg ám! A legkisebb nincs még meg, de a többi családtag előkerült. It éltünk születésünktől fogva, örülök ennek az ötletes megoldásnak, és biztos, hogy sokan fogják látogatni ezt, mert ilyen talán nincs az országban máshol. Lehet, hogy később lesz, de mi most nagyon örülünk neki.”

A fotókat duplán használta fel a tablót készítő grafikus, így mindenki kétszer szerepel rajta. Arra is gondoltak, hogy a Szombathely Portré ellenálljon az időjárás viszontagságainak, és ne lehessen megrongálni sem.

Kassai Ferenc - grafikus

“Hátulról van ragasztva az üvegre és még van rajta egy záró fólia, védve van, hisz onnan süt a nap, szemből nem éri a nap. Jó ez a hátulról ragasztás, mert így kárt se lehet benne tenni, nem mintha bárki ezt akarná tenni, de így elölről védve van.”

A portré leleplezését követően a jelenlévők szív alakot formázva összeálltak a téren, háttérben a Szombathely Portréval, ami a város egyik különleges látványossága lett.