Hírek

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai több száz családnak nyújtanak segítséget

2023. szeptember 21., 15:39

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai több száz családnak nyújtanak segítséget

Minden szerdán 10 órakor megnyitja kapuit a Szikla Szociális Központ a Hollán Ernő utcában. A térség kis- és nagykereskedői azokat az élelmiszereket, amelyeknek a szavatossága a végéhez közeledik, felajánlják a Magyar Élelmiszerbankon keresztül a különböző segélyszervezeteknek, ők pedig elhozzák a megmaradt árut.

Lukács László - szakmai vezető, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

“Majdnem minden nap van valamilyen élelmiszer-mentési akció. Ezeket ide behozzák ezeket az élelmiszereket. Ezek általában pékáruk szoktak lenni, vákuumcsomagolt termékek, illetve zöldségek… és akkor ezeket az itt velünk kapcsolatban lévő emberek kapják meg. Több száz családot tudunk segíteni ezekkel az élelmiszerekkel.”

Most kiflit, kenyeret, kakaós csigát és fánkot, chipset osztottak a karitásznál. Az egyházmegyei szervezet mindegyik házának saját kliensköre van. Olyanok is jelentkeznek náluk, akik korábban adománnyal támogatták a szervezetet. Rendszerint már évek óta kapcsolatban állnak azokkal az emberekkel, akik valamikor segítséget kértek tőlük, de közben azt is tapasztalják, hogy egyre több a rászoruló.

Vass Gáborné

“Olyan hét-nyolc éve osztják vagy kapjuk… akkor.. családnak viszem… úgyhogy nagy segítség”

Tavasz Sándor

“Hát pékárukat szoktunk kapni, sósat és édességet… hát egy héten egyszer szokott lenni ilyen, szerdánként. Hát meg vagyok vele elégedve amúgy.”

A kiosztható étel mennyisége hétről hétre változik. A karitásznál egyénre szabottan, a felmért igényeknek megfelelően adagolják és csomagolják be az élelmiszert.