Hírek

A szakképzés presztízséért küzdenek

2010. április 19., 15:59
Eredményes időszakot tudhat maga mögött a Vasi TISZK. A megyei szakképzési társulás 2008-ban alakult 360 millió forintos pályázati támogatással. Jelenleg kilenc tagiskolája van. Fő tevékenysége a szakképzési rendszer összehangolása a piaci igényekkel, az iskolai eszközfejlesztés és továbbképzések szervezése. A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott: a TISZK számára nehéz feladatot jelent a kevés gyerek és a szakképzés alacsony presztízse.
A szakképzés presztízséért küzdenek


Megalakulásakor a Vasi TISZK fő célja az volt, hogy támogassa a megye vidéki városaiban működő szakképző iskolákat, hozzájáruljon a kétkezi szakmunka becsületének helyreállításához. A tagiskolák több kézzel fogható előnyt is élveznek ebből a tevékenységből. Számos továbbképzésen vehettek részt a pedagógusok, melyek során az oktatásban gyakori problémák megoldására készítették fel őket. 77-en vettek részt például az ún. burn out, vagyis a kiégés elleni praktikákat ismertető programon.

Létrehoztak egy online lelkisegély szolgálatot, amelyen keresztül a diákok képzett tanácsadókkal oszthatják meg problémáikat. Eddig több mint 300-an regisztráltak. A TISZK pályaorientációs és nyomkövető tevékenysége alapján kitűnik, hogy még mindig aránytalanul sokan akarnak diplomát, a diákoknak pedig alig fele helyezkedik el tanult szakmájában. Emellett más nehézségekkel is meg kell küzdeniük: egyre kevesebb a gyerek. Becslések szerint négy éven belül közel 20 százalékkal csökken a beiskolázás a Vasi TISZK tagiskoláiba.

Dr. Ács Zoltán - igazgató, Vasi TISZK
"Figyelembe kell venni itt a nyugati országrészben azt is, hogy sokan viszik a gyereküket Ausztriába. Aki megízleli az ottani oktatási rendszert, az már nem akar visszajönni."

A helyzet javítása érdekében arra törekszenek, hogy racionálisabb és minőségi legyen a hazai oktatási rendszer. Legújabb, egymilliárd forint értékű nyertes pályázatuk révén például új iskolaépületet hoznak létre Celldömölkön, és a meglévő infrastruktúrát korszerűsítik Sárváron.