Hírek

A mai napig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely szerint vizsgáztatnák a pedagógusokat

2024. augusztus 21., 09:12

A mai napig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely szerint vizsgáztatnák a pedagógusokat a Nemzeti Alaptanterv anyagából, csütörtökön pedig már hatályba lépett az a jogszabály, ami korlátozza az iskolai mobiltelefon-használatot. A köznevelési törvény szerint a mindenkori igazgató felelőssége a szabályok betartatása.

A mai napig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely szerint vizsgáztatnák a pedagógusokat

Szeptember elsejétől új korszak kezdődik a közoktatásban: az okostelefonok és egyéb okos-eszközök iskolai használatának korlátozására vonatkozó rendelet szerint a telekommunikációs készülékeket ugyan be lehet vinni az oktatási intézményekbe, de a tanítási órák megkezdése előtt a gyerekeknek le kell adniuk azokat. 


Mitre-Károlyi Mária - Vas megyei elnök, Pedagógusok Szakszervezete
“Az iskolákban a házirend szabályozza, hogy a mobiltelefont hogy lehet használni, úgyhogy nem értjük, hogy miért hozták ezt a rendeletet, de… hát ezt biztos, hogy ők tudják, de a XXI. században, én úgy gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy az elektronikus eszközöket használjuk, és ebbe a mobiltelefon is benne van, mert a gyerekek nagyon sok olyan feladatot kapnak, amit a mobiltelefonon tudnak megoldani.”

A rendelet engedélyez kivételeket is. Az eszközök abban az esetben használhatók a tanórákon, ha azt az intézmény igazgatója egészségügyi célból, vagy pedagógusa oktatási célból az általa meghatározott időszakra engedélyezi. Egy másik rendelettervezet szerint a Belügyminisztérium a pedagógus-továbbképzés rendszerétől független, új képzésen való részvételre kötelezné a tanárokat és az óvodapedagógusokat. Az oktatás területén dolgozóknak a Nemzeti alaptantervvel, illetve az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismeretekből kellene vizsgázniuk. 

Mitre-Károlyi Mária - Vas megyei elnök - Pedagógusok Szakszervezete
“Ledöbbentünk, mikor megkaptuk a tervezetet. Igazából csak a törvénytervezetet kaptuk meg, a mögötte lévő tartalmat nem… mert jövőre, 2025-ben át kell dolgozni a Nemzeti Alaptantervet, tehát ez egyszerűen érthetetlen. Most akkor jövőre újból fognak vizsgázni a pedagógusok? És ugye, azok a pedagógusok, akik most szeptember 1. és december 31. között munkaviszonyban vannak, nekik kell vizsgázni, és mi van azokkal, akik utána jönnek, mondjuk januárban?”

A tervezet szerint tíz órás, távoktatásban megvalósuló képzésen vesznek majd részt a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok. A sikeres vizsga-eredményhez 20 kérdésből legalább 15-re helyesen kell válaszolniuk.