Hírek

A madáretetés alapvető szabályaival is megismerkedhettek a szombathelyi óvodások a Savaria Múzeumban

2021. november 04., 14:27

„Téli vendégeink, a madarak” címmel hirdettek programot a kicsiknek és az általános iskolásoknak. 330 gyerek érkezett a múzeum a színes, kézműveskedéssel is tarkított élménypedagógiai rendezvényére.

 

A madáretetés alapvető szabályaival is megismerkedhettek a szombathelyi óvodások a Savaria Múzeumban

A kőszegi Chernel kertből érkezett fülesbagoly történetével is megismerkedhettek a gyerekek. A madármentő központban meggyógyítják, és ha lehet, vissza is engedik a természetbe a madarakat. Kevin és a többi kisgyermek a Mocorgó Óvodából érdeklődéssel hallgatta, mit eszik például a bagoly.

Kothgasser Kevin
Azokat, ami finom neki és husikat is. Milyen húst? Egeret is, igen, pockot.

Tóth Henriette – óvónő, Mocorgó Óvoda
„Az állatok világnapján sajnos az eső miatt nem tudtunk kimenni, ott is az állatokat megnéztük volna. Nagyon érdekel bennünket a természet, és ezért gondoltuk, hogy erre a kiállításra eljövünk és megnézzük a gyerekekkel.”

330 kisgyermektől volt hangos a múzeum, amelynek szinte minden helyiségében élmények sora várta a csoportokat. A Savaria Múzeum és az akadémia Vas Megyei Tudományos Testülete éven át tartó közös rendezvénysorozatának zárásaként hívták az óvodásokat és általános iskolásokat, hogy játszva ismerkedjenek meg a városokban is szép számmal előforduló madarakkal.

Vig Károly – tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
„Madarakat mindenki szeret etetni, sokan etetünk is, nem biztos jól, úgy, ahogy a madarak azt szeretnék, erről is kapnak ma bővebb tájékoztatást. De élő madárbemutató is van, azt hiszem az apróbbak minden érzékszervét, minden kívánságát teljesíteni tudja a múzeum. Nagyon örülünk, hogy tényleg ennyien eljöttek.”

Szén- és kékcinege, meggyvágó, pinty és karvaly – többek között ezekkel a madarakkal ismerkedhettek meg a kicsik, de megtudhatták azt is, hogy milyen a jó odú, és mit ne tegyenek a téli madáretetőbe.

Erdő Ádám – természettudományi asszisztens, Savaria Múzeum
„A legfőbb szabály az, hogy kenyeret ne adjunk nekik, mert bepenészedhet, és bélbántalmakat okozhat a madaraknál. A legbiztosabb, ha olajos magvakat teszünk ki, ezt mindegyik madár előszeretettel fogyasztja: szotyola, napraforgómag, dió, földimogyoró, illetve bármilyen gyümölcsfélék. Alma, körte, naspolya. Ami még nagyon fontos az olajos magvaknál, hogy ne sózottak legyenek.”

A gyerekek örömmel mondták el, hogy a kézműves foglalkozásokon mit készítettek.

Bianka a tobozmadár hozzávalóit sorolta.

Textilből, agyagból és papírból készültek madarak. Sőt még az újrafelhasználást is megtanulhatták, hiszen tejesdobozból például kiváló madáretető válhat.