Hírek

A kiberbiztonságról és a vagyonvédelemről tartottak konferenciát

2024. május 21., 11:34

A kiberbiztonságról és a vagyonvédelemről tartottak konferenciát pénteken a Városházán. Rendőrök, informatikusok és áldozatsegítők arról tájékoztatták az időskorúakat, hogyan kerülhető el, hogy csalás áldozataivá váljanak.

A kiberbiztonságról és a vagyonvédelemről tartottak konferenciát

Leggyakrabban az emberek gyanútlanságát használják ki a kibertérben garázdálkodó bűnözők, ezért kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása a legjellemzőbb átverési módszerekről.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság

“Talán ez az egyik legfontosabb téma most így a bűnelkövetések terén, és éppen ezért gondoltunk arra, hogy egy picit nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az edukációra, hiszen a kiberbűnözés elleni küzdelemnek a megoldása az egy cselekvő önkormányzat, egy hatékony rendőrség, egy nyitott és óvatos lakosság és ez a jelenlegi konferencia, tehát egy lakossági edukáció lehet.”

Bár Szombathelyen jobb a közbiztonság, mint általában az országban, a kiberbűncselekmények számának növekedése nem kerülte el ezt a térséget sem.

Nemény András - polgármester

“Mi elkötelezettek vagyunk a biztonság irányába, és ennek egy nagyon fontos része a vagyonbiztonság, és a vagyonbiztonságnál pedig, mint látjuk, ezen a területen a tudás és a tudás átadása a legfontosabb.”

Tavaly csak Magyarországon 30 milliárd forintot csaltak ki a lakosságtól a kiberbűnözők.

Müllerné Zsuzsa

“Használok internetet is, okostelefont is, ennek ellenére belefutottam csalókba, úgyhogy azóta még jobban tartok minden ilyentől.”

A szombathelyi önkormányzat az Áldozatsegítő Központtal és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve szervezte a tájékoztató konferenciát.

Zsigó Zita - alosztályvezető, Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály

“Prevenciós munkánk során felhívjuk az érintett célcsoportok tagjainak figyelmét a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre, azok elkövetési módjaira, és természetesen igyekszünk a lehető legtöbb tapasztalatot átadni, tanácsot és olyan hasznos segítséget, amivel ezek a bűncselekmények megelőzhetővé válnak.”

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban hasznos információk és aktualitások találhatók a www.kiberpajzs.hu weboldalon.