Az idei bor java már a hordókban van, csak a késői szüretelésű fajtákat préselik még a szőlészetekben.Láng Letícia azt mondja, bár idén kevesebb szőlő termett, a minőséggel nincs olyan nagy gond, mint azt a szüret előtt feltételezték. A tavalyihoz képest 40%-kal csökkent a termés, és a gyümölcs cukortartalma is alacsonyabb, átlagosan 17-es a mustfok a kőszegi-vaskeresztesi szőlőkben. Az unió hozzájárult ahhoz, hogy a termelők akár 2 százalékkal is növeljék boraik alkoholtartalmát.
Láng József - borász
"Az alkohol az egyik konzerváló anyaga a bornak, ezért kell, hogy bizonyos alkoholfoka meglegyen, mert akkor egy darabban levő bor, vagy egy félben lévő üveg hamar tönkremenjen."
Környékünkön a termelői bor literenként átlagosan 350-400 forintba kerül, de várható, hogy a gyenge termés miatt nő az ára.
Hatos István - hegybíró
"Az ország egész területére nézve volumenében kevesebb a termés, ez érezteti hatását."
Szakemberek szerint mivel a soproni borvidéken és a szomszédos Ausztriában is hasonló a helyzet, a borászoknak nem lesz majd gondjuk az értékesítéssel.