Cefréshordók sorakoznak ennek a pálinkafőzdének az udvarán. Egymásnak adják a kilincset az ügyfelek. Imréék késő őszi gyümölcsökből készítették a cefrét, összesen 300 litert hoztak. Átlagos volt a termés, de a cukorfok magas.
Őri Imre
"Körtéből, tüskés körtéből, ez egy régi magyar fajta, aztán meg alma. Most már a végén járunk, mert korábban volt egy kis barack, meg volt egy kis szilva."
A főzdében hosszú a várólista, aki most kér időpontot, április elejére kaphat. Az időjárás nagyon kedvezett a gyümölcstermésnek, bőven van munka.
Barackkal, cseresznyével, meggyel kezdték a szezont, most a szőlőt, szilvát, almát, körtét főzik.
Nagy-Szabó Milán – ügyvezető, Optimal Energy Kft.
"Az idei év időjárása kedvezett a termésnek, rengeteg gyümölcs lett, rengeteg cefrét készítettek az ügyfelek, bőségesen van cefre."
Három rendszeren főznek folyamatosan, a nap 24 órájában. Kettő hagyományos kisüsti és egy aromatornyos berendezés, ebben rövidebb idő alatt készül el a pálinka.
"Egyszerre a finomítótoronyba lép a szeszpára és a tartályon keresztül már a kész termék folyik ki."
Az ügyfelek általában 48 fokos pálinkát kérnek, akkor jön ki leginkább a gyümölcs zamata.
Nagy-Szabó Milán – ügyvezető, Optimal Energy Kft.
"Jellemzően 48 fok, nagyjából mindenki arra kéri, nem erős, nem gyenge, jól kijön az aroma. Aztán vannak kirívó esetek, akik 40-42 fokra, 55-56 fokra, de ez a ritkább, 48 fokra mindenki szinte."
Jó pálinka csak jó cefréből készülhet, ehhez pedig étkezési minőségű gyümölcs kell, ez általános szabály. Tavaly év eleje óta ismét adómentessé vált a bérfőzés, az egy háztartásban élők számára ez 86 liter 50 fokos pálinkát jelent.