Alapvetően két jó alapanyag kell hozzá, jó minőségű magyar borból készül, száraz borból feltétlenül, lehet az egy valami fehér bor, vagy egy könnyű vörös bor is megfelel és hát kiváló minőségű szódavíz az alapja.
De ki ivott először a borhoz szódát? Az első fröccs fogyasztásáról kétféle történet közismert.
1842. október 5-én Fáy András a Fóti pincéjébe szüretre hívta Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban, németesen, spriccernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett és helyette találta ki a fröccs szót.
A győriek azt állítják, hogy Jedlik, amikor még Győrben volt bencés kanonok, akkor az ottani rendtársak biztatására Győrben készítette az első szódavízgyártó berendezést és amikor elkészült, az ottani kollégák biztatták, hogy kóstolják meg borral is.
Bárki találta ki ezt a szót, ebben benne van a lényege, az a habzás, az az üdítő pezsgés, amikor a borba belecsapódik a szóda, belefröccsen a szódavíz és ettől még élvezhetőbb lesz a bor.
A bor és a szóda arányaitól függően többféle fröccs létezik. A frissítő nedű kedvelői különös nevekkel ruházták fel kedvenc italukat.
A nagyfröccs 2 dl bor, 1 dl szódával. Férfias ital. Bulizós, mulatós, mámoros estékre ajánlott. Hajtás és húzás néven is ismerik. Móra Ferenc szerint egy hajtással, húzással a gallér mögé lehet küldeni.
A kisfröccs, más néven: rövidlépés, vagy fütty. József Attila szerint ezt „egy füttyre" ihatta meg a szomjazó. Az 1 dl bor, 1 dl szódával, univerzális koktél, amely nemekre való tekintet nélkül ajánlott bárhol, bármikor.
A hosszúlépés, amely "fordított" néven szerepel egyes kocsmák itallapján 1 dl bor, 2 dl szóda keveréke. Számos elnevezése van még a sokak által kedvelt gyöngyöző italnak.
házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda,
viceházmester: 2 dl bor+ 3 dl szóda
lakófröccs: 1 dl bor+ 4 dl szóda
maflás: 5 dl bor+ 5 dl szóda
polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
"Nagyon szeretném, ha a fiatalok is egyre inkább kötődnének, egyre több élményük, tapasztalatuk legyen a fröccs fogyasztásáról, hiszen ez nem csak arról szól, hogy az ember beönti magába, hanem ha én megiszok egy kis fröccsöt, akkor én arra gondolok, hogy József Attila is ilyet ivott, csak ő úgy hívta, hogy fütty. Tudniillik egy füttynyi idő alatt bedobta és ment tovább. Vagy pl. a Krúdy Gyula. Krúdy Gyula nevezte el, amikor a 9 dl. bort csak éppen megnevetteti 1 dl. szódavízzel."
A bor fajtája leggyakrabban: olasz, hárs, vagy muskotályos. Fogyasztása nem kötött helyhez vagy napszakhoz, szemben pl.: a koktélokkal vagy a pezsgővel. A frissítő hatású, savanykás, enyhén bódító ital ma is sokak kedvence. Népszerűségét az üdítő hatásának és alacsony árának köszönheti. A fröccs titka a buborék arány, ugyanis ez okozza a gyors felfrissülést, majd az enyhe bódulást, ill. a kevésbé finom bort is ihatóvá teszi. Egészségükre!
Forrás: freepress.hu