“Az élesztő felfutott, és hozzáadjuk a többi anyaghoz.”
Ez az egyik legfontosabb mozzanat az igazi húsvéti kalács készítésekor. A vajjal, tojással, cukorral elkevert liszt hamarosan életre kel, csak jó alapanyagok és idő kell hozzá - akár otthon, akár a pékségben sül.
Banga László-cukrász, Kerekes Cukrászda
“Nagymamáink által átadott receptekből készítjük, csak természetes alapanyagokat használunk fel a készítés során és a technológia pontos betartásával készítjük a kalácsokat.”
Manapság reneszánszát éli a házi kenyér- és kalácssütés, a gyakorlottabbak a profiktól lesik el a fonási technikát.
“Keresztbe tesszük a kezünket, és megfonjuk magát a kalácsot. Mindig a szálat belülre teszük, és a külső szállal folytatjuk.”
Idő szűkében egy megbízható cukrászda is jó választás. Rengeteg variációja ismert az ünnepi menü elengedhetetlen részének.
Banga László - cukrász, Kerekes Cukrászda
“Négy fonással készült fonott kalács, illetve a formában készült foszlós kalácsunk és ezen a két ízen kívül csokoládés, kakaós illetve 6-os fonással készült nagyobb kalácsok is kaphatók.”
Citromhéj nélkül, kevesebb cukorral sütve méltó kiegészítője a hagyományos húsvéti sonkának.