Hírek

A halfogyasztást népszerűsítette a Pinka-völgyi Halas Nap

2022. július 11., 18:55

Halászlevet, sült halat, halburgert és halbász-kolbásszal készült hot-dogot is lehetett kóstolni idén a Pinka-völgyi Halas Napon, amit nyolcadik alkalommal szervezett meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szombaton Vaskeresztesen. Céljuk a kezdetektől az, hogy népszerűsítsék a halételeket, a horgászatot, és bemutassák a térség kulturális értékeit. A program ezúttal is több száz látogatót vonzott.

 

A halfogyasztást népszerűsítette a Pinka-völgyi Halas Nap

Főzőcsapatok vették birtokba a horgászturisztikai központ előtti füves területet, 14 féle halétel készült a Halas napon. Ebben a kondérban 250 adag halászlé rotyogott.

Laki László - alelnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Ez dunántúli, saját recept, igazából semmi titok nincs benne: hal, víz, só, hagyma, paprika, az arányokban rejlik a kisördög. Milyen halat használtatok hozzá? Dévérkeszeg, kárász, ponty és afrikai harcsa."

A Körmendi Horgászegyesület tagjai vargányás halfasírtot sütöttek amurból, mellé tögmagolajos krupmplisalátát kínáltak.

Zancsics Gábor
"Van benne só, bors, majoranna, tojás, ami összetartja, vargányapor, meg egy-két titkos."

Porteleki Gáborék idén is saját fogású rábai füstölt harcsát készítettek. Sokan jöttek kóstolni, mindenkinek ízlett ez a finomság.

"Nagyjából összevágom a zöldfűszereket, ez kerül a két harcsaszelet közé, ami megy a füstre."

Minden évben más különleges szósszal, feltéttel kínálják a halat - ezúttal friss zöldfűszereket társítottak hozzá.

Fodor Judit
"Egy teljesen zöld alapú dolgot készítettünk, a két harcsaszelet között rozmaring, petrezselyem, snidling, bazsalikom van összevágva, és mellé egy zöldfűszeres pesztó, mogyoróval, parmezánnal, fokhagyma és olívaolaj keveréke volt."

A zsűri külön értékelte a halászleveket és az egyéb halételeket. A lángostésztában sült paradicsomos-zöldséges harcsát ítélték legfinomabbnak. Andrejszky Zoltán, a Halimádók konyhája televíziós főzőműsor séfje elégedett volt a csapatok teljesítményével.

Andrejszky Zoltán - séf, Halimádók konyhája
"Nagyon örül a lelkem, hogy az emberek elkezdtek a hallal játszani. Vannak nagyon ötletes halételek, ki is néztem egyet, amit a Halimádók konyhájában be is mutatok a nézőknek."

Hosszú sorok álltak a kóstolósátrak előtt, sokan kértek halászlevet, sült pontyot, bundás harcsát.

Bögöti Gábor
"Mondhatjuk, hogy bármilyen halat, hiszen mindent el lehet finoman készíteni. Vannak alföldi receptjeink, az alapján szoktunk otthon dolgozni. Sült halat nagyon szeretjük és a halászlevet, ezeket szoktuk leginkább fogyasztani."

Idén sem hiányozhatott a kínálatból a halburger, újdonságként pedig hot-dogot kínáltak halbász-kolbásszal, ami tokhalból és harcsából készült.

"A magas haltartalma miatt rendkívül egészséges."

Egy átlag magyar évi 6-7 kg halat fogyaszt, országos kampány folyik azért, hogy ez a mennyiség növekedjen. A Halas nap egyik célja, hogy minél többen megismerjék az egészséges és változatos halételeket.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Pinka-völgyi Halas Nap célja a térség értékeinek bemutatása, a halételek és a horgászat népszerűsítése. 14 halételt zsűriztünk, a horgászversenyen közel 50-en vettek részt három helyszínen, megvalósult tehát a cél, vele párhuzamosan a Pinka-völgy kulturális értékei is megtekinthetőek voltak a színpadon."

Szentpéterfai és vaskeresztesi nemzetiségi művészeti csoportok mutatkoztak be, koncert, és számos gyerekprogram színesítette a halas napot.