Ujhelyi Dorottya
„Ez az idei tojás fánk és hát ezeket a helyes kis tojásokat fogom ráakasztani a fára”
Ahhoz, hogy a lelkünket díszbe öltöztessük, sokat segítenek a külsőségek, az ünnephez tartozó jelképek, virágok, barka, tojások. A dekorációnak csak a fantázia szab határt. A nyuszi csalogatók kihelyezésében, a legkisebbek is tudnak segíteni.
Mészáros Monti
„Nyuszi fülét hegyezi, hosszú bajszát pödöri, répát eszik ropp-ropp ropp, nagyot ugrik, hopp-hopp-hopp.”
A húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke a sok finom, hagyományos étel, amire sokan vágynak, főleg a 40 napos böjt után. Megvan az oka, miért épp a sonka, tojás kerül az asztalra.
Horváth Sándor – néprajzkutató
„A sonka jelképezte Krisztus felsebzett testét, a kalács az Isten bárányára utalt, a torma, Krisztus keserű szenvedését mondta el, a só ugye a szenvedését, a verítékezésének a tükrét mutatta tulajdonképpen, a tojásoknál, piros tojás Krisztus vérére való utalást jelentette.”
„Miszerint egy arra járó asszony egy tojással rakott kosarat tett vett Krisztus keresztje alatt, amikor megdöbbenve megállt, amikor a Krisztus meghalt, és aközben, mikor ott fohászkodott, imádkozott, aközben lecsöppent Krisztus egy csepp vére és az összes tojása piros lett.”
Természetes festő anyag, a vöröshagyma héja, ezzel is készülhet a húsvéti piros tojás. A klasszikus ételeket ki lehet egészíteni, például egy répatortával. Ami szintén a közös készülődés élményét nyújthatja. Húsvétkor a legelterjedtebb népszokás a locsolás, ami csak hazánkban és Lengyelországban terjedt el. A piros tojásból érdemes néhány darabot félretenni a locsolók számára, akik szintén nagyon készülnek, még akkor is, ha idén csak anya kap a frissító vízből.
Czékus Lackó
„Egy tök két tök öt tök, nem tökölök, öntök.”
Hírek
A gyerekek idén is nagyon várják a nyuszit, talán még jobban, mint máskor
A kézműves dekoráció elengedhetetlen része a húsvéti várakozásnak, a fiúk-lányok egyaránt szeretik.