Hírek

40 kiállító várta a hetedikes és nyolcadikos diákokat az idei pályaválasztási és képzési kiállításon

2024. október 11., 16:30

Csaknem 40 kiállító várta a hetedikes és nyolcadikos diákokat az idei pályaválasztási és képzési kiállításon. Az érdeklődők megismerkedhettek a vármegyében indított képzések többségével, és beavatták őket több szakma rejtelmeibe is. A kiállításnak idén a Haladás Sportkomplexum adott helyet

40 kiállító várta a hetedikes és nyolcadikos diákokat az idei pályaválasztási és képzési kiállításon

Szombathelyen 1998 óta rendeznek pályaválasztási kiállítást. Itt mutatkoznak be a vármegyei középiskolák, felnőttképző- és felsőoktatási intézmények. A kétnapos programot már több éve a Vas Vármegyei Kormányhivatal szervezi, idén a Haladás Sportkomplexum volt a helyszín. Két teremben, 38 standnál érdeklődhettek a hetedikesek és a nyolcadikosok. Krisztina két hetedikes lányt hozott el a kiállításra.

Németh Krisztina
-A lányok hetedikesek, és szeretnénk tájékozódni időben, hogy milyen lehetőségek vannak a nyolcadikas év befejezése után.
-Eddig mit találtatok érdekesnek?
-A gimnáziumok érdeklik a lányokat inkább, illetve hát körülnézünk, mert nem zárkózunk el a szakmám elől sem.

A kiállítók látványos standokat építettek, és sokféle érdekességgel, játékos feladatokkal várták az :22 A PTE-nél újraélesztést lehetett gyakorolni, 8:28 kicsit odébb a kereskedelmi technikum standjánál az eladói szakma rejtelmeibe avatták be a fiatalokat. A diákok beleláthattak a fodrászok és a divattervezők munkájába, a Horváth Boldizsár Technikum pedig számítógép szereléses feladattal, valamint robotokkal csalogatta a pályaválasztás előtt álló tanulókat.

Bokor Csaba - szakmai igazgatóhelyettes, VVSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági Technikum
Mi a Horváth Boldizsár Technikumból 2 képzési körrel jelentünk meg a vásáron: a gazdasági szakmacsoportok keretében a pénzügyi, számviteli ügyintéző, vállalkozás ügyviteli ügyintéző szakmát mutatjuk be, annak néhány lépését, és játékos teszteken keresztül ismerhetik meg a 7-es 8-as gyerekek a szakma fogásait. Az informatika szakmacsoportban szoftverfejlesztő képzés van nálunk, így kvázi a számítógép szerelés, programozás ismeretei, illetve hát a lego robot az, amely információt nyújt a diákoknak.

A standok mögött nagyrészt tanárok és diákok álltak. A tanulóknak is fontos, hogy jó hírét vigyék az iskolájuknak.

Karsai Lilla - tanuló, Nagy Lajos Gimnázium
-A diákságnak szerintem fontos az, hogy megismerjék a Nagy Lajos Gimnáziumot, hiszen elég régóta, a régmúltra visszanyúlik a történelmünk, így ezáltal itt vagyunk, hogy reklámozzuk a sulit.
-Miért jó ebbe a gimnáziumba járni?
-Mind a közösség, mind a tanárok, és szerintem az egész diákság egy ilyen nagyon nagy összefogásban van és nem panaszkodhatunk a diákéletre itt.

A pályaválasztási kiállítás idén is rengeteg látogatót vonzott, az iskolák szervezetten vitték a csoportokat, és több egyéni érdeklődő is megfordult a rendezvényen a két nap alatt.