Alma-, bogyó-, csonthéjas-, vad termésű, szőlő, törköly, ágyas, likőr és egyéb kategóriákban érkeztek be minták a X. Vas megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyre. Fejenként 2 palackkal kellett beküldeni. A bírálók vakon kóstolnak, tehát nem tudják, hogy kinek a pálinkáját vagy párlatát minősítik. Ez például egy tölgyfahordóban érlelt szilva.
Csalló Gergő – tulajdonos, Csalló Pálinka Manufaktúra
„A pálinkánál nagyon fontos, hogy ez egy gyümölcspárlat, amiről beszélünk, és nem egy semleges szesznek kell ízt adni a fával, hanem a gyümölcsösséget meg kell tartani úgy, hogy közben a fának a jegyei is megjelennek. A tölgyfahordóra jellemző a vaníliás íz, a száraz, fanyar, csersavas jegy, és ebben ha meg szabad mutatni, én ezt a tételt aranyminősítésre tettem.”
Fontos szempont az íz, az illat, a harmónia és a fajtajelleg – ezeket pontozták a bírálók.
Béli Géza – alelnök, Pálinka Nemzeti Tanács
„Egy laikus bíráló azt mondja, hogy jó a pálinka vagy rossz a pálinka, ízlik vagy nem ízlik, rossz vagy jó. Itt a bírálóknak minden pálinkáról 5-féle jellemzőt kell külön-külön pontozniuk. Ez az 5-féle jellemző a tisztaságra, karakterekre épül, illetve harmóniát is vizsgálnak ebben a rendszerben.”
Vas megyében hét kereskedelmi és 29 bérfőzde működik, közülük sokan nevezték pálinkáikat és párlataikat az idei versenyre, de otthon készült italok is szép számmal érkeztek bírálatra a magánfőzőktől. A tapasztalat szerint egyre kedveltebb alapanyag a szőlő.
Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés
„A Vas megyei pálinka a legjobb pálinka az országban természetesen. Sokan foglalkoznak cefre-, pálinka készítéssel. Nagyon jó termelőink vannak, nagyon jó főzdéink vannak. Nagyon jó kereskedelmi főzdéink vannak.”
A Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatversenyt 10. alkalommal rendezték idén, az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt elmaradt a bírálat. 2019-ben 175, most 212 mintát küldtek be a nevezők.
Palotás József – elnök, Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
„Egyértelműen, hogy népszerűsítsük a magyar pálinkákat, párlatokat, és hogy mindenki jó minőségű, tiszta italokat tudjon fogyasztani magyar gyümölcsökből.”
A Csalló Pálinka Manufaktúra merlot törkölye nem csak kategóriagyőztes lett, hanem a legjobb 50 fok feletti Bitang, valamint a Vas megye legjobb pálinkája címet is megszerezte. László József Attila körtéje az almaterműek kategóriáját nyerte, és a megkapta a legjobb magánfőző elismerést. Szigethy Mónika bodzaalmája egyéb kategóriában lett champion, és kiérdemelte a legjobb bérfőző címet is.
Hírek
212 pálinkát és párlatot neveztek készítőik a X. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyre
A mintákat szakértő bírálók minősítették. A Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület felhívására a kereskedelmi- és bérfőzdék, bér- és magánfőzetők küldhették be a megmérettetésre büszkeségeiket 9 kategóriában.