Hírek

1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot

2024. június 04., 19:38

1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot. Teleki Pál miniszterelnök a Vörös Térképpel, Apponyi Albert pedig védőbeszédével próbálta meggyőzni a döntéshozókat, hogy tárgyalják újra a határokat. 2010 óta június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja. Ez alkalomból vetítették a Carte Rouge című filmet középiskolás diákoknak a Savaria moziban.

1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot

Kedden, a trianoni békeszerződés évfordulóján a Puskás Tivadar Szakképző Iskola diákjai érkeztek a Savaria moziba. 8 osztály tekintette meg a Carte Rouge című filmet.

Bodó Judit - tanár, VVSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola

“A történelemnek egy olyan szeletét mutatja be, ami hangsúlyosan még a tankönyvekben sem szerepel igazán, és nagyon fontos dolog, hogy fogyaszthatóvá tegyük a történelmi eseményeket különböző történeteken keresztül. Mostanság egyébként a tévében gyakori ez a koncepció, hogy dokumentum játékfilmen keresztül villantanak fel történelmi eseményeket és emberi sorsokat. Úgy gondolom, a Carte Rouge is alkalmas erre.”

A Carte Rouge - Vörös térkép című film 1918-tól követi végig a történelmi eseményeket, amikor Teleki Pál miniszterelnök különös jelentőségét érezte annak, hogy elkészüljön egy térkép, amelyet a 8 évvel azelőtti népszámlálás alapján szerkesztettek. Vörös színnel jelölték rajta a magyarlakta területeket. Az 1920-as párizsi béketárgyaláson megtekintették a térképet, de végül nem vették figyelembe. Azt 1923-ban Amerikában publikálták. Teleki Pál szerepét Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze alakítja a filmben.

Kelemen Zoltán - színész

“A dialógusokon, a helyzeteken belül egy cselekvő és élő embert szerettem volna megformálni, de ehhez nyilván, hogy még hitelesebb legyen, nem lehetett elrugaszkodni a történelmi, az életkori, a pozicionális, tehát az arisztokrata és egyéb dolgoktól.”

Gerebics Sándor rendező narrációval kísért egyórás játékfilmje idén áprilisban került a mozikba. A vetítés beszélgetéssel folytatódott, ahol Kelemen Zoltán a filmről, valamint a forgatás körülményeiről mesélt a diákoknak.