Hírek

18. alkalommal megrendezett fogathajtó verseny Gencsapátiba

2024. augusztus 02., 21:24

Kiváló időjárás, remek hangulat és népes mezőny várta vasárnap mindazokat, akik a 18. alkalommal megrendezett fogathajtó versenyre látogattak ki Gencsapátiba. A közel 30 versenyző kvalifikációs futamon csapott össze az országos bajnoki döntőt érő helyekért.

18. alkalommal megrendezett fogathajtó verseny Gencsapátiba

Hagyományos búcsúi forgatag várt mindenkit, aki a Gencsapáti ipartelepre látogatott ki Jakab búcsú napján. A népi játékok mellett a legnagyobb figyelmet a fogathajtás kísérte, amely nagy múltra tekint vissza és sikerét jól mutatja, hogy egyre többen csatlakoznak versenyzőként is az C-kategóriás erőpróbához.

Varga Albin - szervező/igazgató, Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár
- Én mindig azt szoktam mondani, hogy nagyon jó, hogy  erőforrás koncentrációt lehet alkalmazni egy ilyen rendezvénynél. Geröly Tibor a főszervezője, fogathajtója ennek a programnak, így velünk együtt, mint Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár illetve Kezdőkör Egyesület. Így összefogva próbáljuk már évről-évre a búcsúi fogathajtó-versenyt megrendezni Gencsapátiban, most már 18. alkalommal. 

A hazai színeket a Főnix Lovas Egyesület meghatározó hajtója és a rendezvény egyik szervezője Geröly Tibor képviselte. A rutinos versenyző nagy tervekkel és komoly motivációval érkezett a megmérettetésre.

Geröly Tibor - szervező/fogathajtó, Gencsapáti Főnix LE
- Én úgy jöttem a mai versenyre, mivel úgymond a Vas megyei fogatosok között kissé már a korosabbak közé tartozok és a fiataloké a jövő - ezt természetesen tudomásul is veszem - de mindig azt szoktam mondani, hogy Én átmegyek a startvonalon a célvonalig Én csak versenyzek, akkor engem senki nem érdekel. 

Közel harminc versenyző érkezett a gencsi erőfelmérőre. A szomszédos vármegyék mellett jöttek fogathajtók Felvidékről is. Újra tiszteletét tette a versenyen a korábbi bajnok Besze Károly, aki a legtávolabbról érkezett.
 

Besze Károly - fogathajtó, Kunszentmiklósi PS LSE
- Igazából a legmesszebbről érkező versenyző vagyok és a Tibivel nagyon jó barátságot ápolunk tizenéve, és amikor tehetjük, eljövök hozzá versenyre. Tavalyi évben szerencsésen, sikeresen megnyertem a versenyt náluk, megpróbáljuk ezt most is. Nem nagy esélyünk van ebben az évben, de hátha...

Jól sikerült a vasi versenyzőknek a kvalifikációs verseny, amelynek vadászhajtás kategóriáját megnyerte Geröly Tibor. Bár a kétfordulós akadályhajtás első felvonásánál is élen állt  a rutinos gencsi fogathajtó végül a hetedik helyet szerezte meg. A kategória győztese a zalalövői Sántha Krisztián lett.