Hírek

Újabb két oktatási intézmény újult meg

2010. január 27., 17:17
Uniós forrásból, közel 150 millió forintból újult meg két szombathelyi oktatási intézmény. A Mocorgó óvoda és a Derkovits iskola az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, városi segítséggel kapott új külsőt. Az ünnepélyes átadást ma tartották mindkét intézményben.

A Derkovits lakótelepen található Mocorgó óvoda 1980-ban épült. Azóta nem volt komolyabb felújítás az épületen, a mostani nyertes pályázaton azonban teljesen átalakult az épület. Új tetőszerkezetet építettek, a falakat hőszigetelő burkolattal látták el, a kicsik tavasszal a 150 m2-es szabadtéri foglalkoztatót is birtokba vehetik.

A mai átadási ünnepségen elhangzott: az uniós támogatásból közel 500 oktatási intézményt újítanak fel. A Mocorgó óvodában a legnagyobb munka a külső nyílászárók teljes cseréje volt, de a vizesblokkok is új burkolatot kaptak. A kicsik legjobban az új tornaszobának örültek legjobban, amelynek eszközeit szintén pályázati forrásokból fogják korszerűsíteni. A közel 60 millió forintos összköltségű pályázat segítségével a pedagógusok bevezethetik a kompetencia alapú nevelést

Tóth Csabáné - intézményvezető, Mocorgó óvoda
"Ennek a fejlesztése érdekében, illetve hogy a kolléganők is megismerkedjenek a programmal, továbbképzéseken vesznek részt. Két csoport érintett a továbbképzésben."

Kora délután szintén a Derkovits lakótelepen avattak felújított iskolát. A Derkovits iskola közel 80 millió forintot költhetett infrastrukturális fejlesztésekre. Itt is külső burkolatcsere történt, a mosdókat is átépítették, és a régi nyílászárókat is kicserélték. A diákok, új, kényelmes padokban tanulhatnak, a fejlesztő foglalkozásokat pedig korszerűen felszerelt szaktanteremben tarthatják. Kovács Péterné igazgató azonban már a jövő feladatait is látja.

Dr. Kovács Péterné - igazgató, Derkovits iskola
"Azt szeretnénk, hogy valamikor a jövőben tornatermünk épülhetne és hát nagyon sürgető feladat a fűtés felújítása is."

A két intézmény átalakításához a város 10%-nyi önrészt, összesen 15 millió forintot biztosított.

Dr. Ipkovich György polgármester
"Ezek igazán megmutatnivaló létesítmények. Látszik rajtuk, hogy egy lakótelepi iskola a kor követelményeinek megfelelő oktatást tud biztosítani."

Az oktatási intézmények felújítása folytatódik a városban. A Szűrcsapó és a Losonc óvoda, valamint a Nagy Lajos Gimnázium és a Kereskedelmi szakképző iskola átalakítása már az idén elkezdődik- szintén uniós támogatással.