Hírek

Szakmák a színpadon

2010. január 25., 17:00
Teltház előtt mutatta be ma a Weöres Sándor Színház a Szakmák Színháza című darabot, amely a hiányszakmákat mutatja be és igyekszik megkedveltetni a pályaválasztás előtt álló diákokkal. Az előadás fő támogatója a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, de több kisebb szervezet is anyagi és szakmai segítséget adott a rendhagyó toborzóhoz. Így naponta mintegy 350 végzős tekintheti meg ingyen az előadást.

Hova tovább? - ez a tizenéves korosztály egyik legfőbb kérdése. Ilyenkor még csak kevesen tudják határozottan, hogy orvosok szeretnének-e lenni, vagy épp ipari szakmában dolgozzanak-e.

Molnár Balázs
"Gondolkoztam mi az, ami jó lenne nekem, mik a lehetőségek, ami közül választhatok."

Ez a korosztály a célközönsége a Szakmák Színháza című előadásnak. Ma nemcsak Szombathely, hanem az egész ország szakmunkáshiánnyal küzd, hiszen a régi szakemberek már kiöregedtek, kevés, vagy egyáltalán nincs utánpótlás - mondja a vasi iparkamara elnöke.

Kovács Vince elnök, VMKIK
"A szakképzés jelenlegi helyzetéből adódóan kiesett egy korosztály a szakképzésből, szükség van szakemberekre és a szakképzéshez kedvet szeretnénk csinálni a gyerekeknek."

Merlin a varázsló, Jancsi és egy életre kelt madárijesztő a fő szereplői annak a történetnek, melyen keresztül a tizenéves diákok megismerkedhetnek a lakatos, az asztalos, a szabó, az elektroműszerész és a kórházi ápoló munkájával. Az előadás ötletével a színházigazgató kereste fel az iparkamarát.

Jordán Tamás igazgató WSSZ
"A WSSZ hirdeti és én is hangoztatom, hogy a színház nemcsak az előadások terepe, AGORA, fórum, szórakozóhely, hanem azzal is foglalkozik, amivel a város, a térség."

Az előadásra az iparkamara fogadta a regisztrációkat az elmúlt hetekben, így péntekig teltházzal mutatják be a produkciót. A rendkívüli érdeklődésre tekintettel várhatóan újból műsorra tűzik majd a színdarabot. Híradónk úgy tudja, Szombathely után más városokban és Budapesten is bemutatják a rendhagyó szakmunkástoborzót.