Sült a gesztenye, készült a kürtős kalács, emellett a Civil Ízek Utcájában helyi intézmények, szervezetek kínálták a saját főztjüket. A bevételt hasznos célokra fordítják.
Fejes Johanna
“Mi a kőszegi ifjúsági tűzoltók vagyunk. Cicegét és tócsnit készítünk, a krumplit mi reszeltük, a lángossal is kiszolgáltuk a vevőket, és mi adjuk el. A bevétel a mi táborozásunkra fog majd elmenni”
A Dr. Nagy László beszédjavító iskola tanárai is a gyerekek nyári táboroztatásához, és fejlesztő eszközök beszerzéséhez gyűjtöttek.
Kovácsné Marton Erika - tanár, Dr. Nagy László EGYMI
“Süteményeket árusítunk, gyümölcsöt, palacsintát, illetve négyhúsos káposztát főztek a kollégák, nagyon finom.”
Az adományszerzésből a gyerekek is kivették a részüket.
A Natúrpark ízeit kínálták a vásárban a borászok, a méhészek, a lekvár- és aszalékkészítők.
Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
“Amit az ősz kínál alapanyagban, azt felhasználva szeretnénk viszontlátni az asztalon, és azt minél inkább tudatosabban, minél inkább helyből beszerezve az alapanyagokat - hát ennek a rendezvénye az Orsolya-napi vásár.”
Ennek a vásárnak a kisvárosban évszázados hagyománya van. Október közepére a betakarítás jelentős részével már végeztek a gazdák, és ilyenkor vitték vásárra a portékáikat.
Básthy Béla - polgármester, Kőszeg
“Orsolya-napon volt hagyományosan Kőszegen nagyvásár, ugye ez összefügg a borászattal is. Ilyenkor lehetett már mindenfélét venni - bort még nyilván nem, de szüretnek már vége, tehát ráértek arra, hogy foglalkozzanak ezzel - gondolom én.
A gasztronómiai fesztivál szervezői arra kérték a vendégeket, hogy hozzanak magukkal saját tányért, poharat, hogy minél kevesbb eldobható műanyag terhelje a környezetet.
Hírek
Orsolya-napi vásár Kőszegen
Helyi ízek, őszi termények, kellemes idő és jó hangulat - jótékonysági célt szolgáló főzéssel együtt. Ez volt a hagyományos Orsolya-napi vásár Kőszegen, a forgatagban a szombathelyi kézművesek is kínálták a portékáikat.